Για απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα θέρμανσης του ελληνικών νοικοκυριών, αποφεύγοντας να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα επίπεδα του 2011, κάνει λόγο η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ). Η ΟΒΕ αναφέρει ότι υπάρχει ένοχη σιωπή σ’ ένα ζήτημα που «καίει» τους πολίτες.

«Μία ημέρα πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει και εξαγγείλει τι θα ισχύσει με τον ΕΦΚ και με την επιδότηση. Όλες οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι προεκλογικές εξαγγελίες φαίνεται πως ήταν μόνο για την παραπλάνηση των καταναλωτών. Θυμίζουμε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε στη Βουλή, στις 10 Ιουλίου 2015, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και η οποία θα ισχύσει από 15 Οκτωβρίου 2015, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο από τα 230 ευρώ που ίσχυε πέρυσι, σύμφωνα με τον Ν. 4301/14 . Αντί για πράξη ακολούθησε σιωπή, ακόμη και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Το πρόβλημα της θέρμανσης των νοικοκυριών παραμένει οξύτατο. Η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από τη χαμηλή διεθνή τιμή του πετρελαίου για να αποφύγει τον διάλογο για τη μείωση του ΕΦΚ. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, αν ισχύσει τελικά ο ΕΦΚ της περιόδου 2014-2015, θα κινηθούν λίγο χαμηλότερα από το τέλος της περιόδου (δηλ. τον Απρίλιο 2015) περίπου στα 0,85 λεπτά/λίτρο. Με τη χειροτέρευση όμως των εισοδημάτων, οι τιμές αυτές παραμένουν απαγορευτικές, ενώ ακόμα δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει επιδότηση και ποια θα είναι τα νέα κριτήρια για τους δικαιούχους.

»Είναι γνωστές οι τραγικές συνέπειες στα νοικοκυριά και στο περιβάλλον, από την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα. Η κυβέρνηση προφανώς αναλαμβάνει την ευθύνη να επαναλάβει τις συνέπειες. Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τις δεσμεύσεις της και να μειώσει τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 δηλαδή στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Ας μη γίνουμε και φέτος θεατές τραγικών αποτελεσμάτων…».

Διαβάστε επίσης:
ΠΟΠΕΚ: Στα 85-88 λεπτά το λίτρο αναμένεται το πετρέλαιο θέρμανσης, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015, 19:22

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης