Ουρές έχουν σχηματίσει από το πρωί χιλιάδες συνταξιούχοι στις τράπεζες προκειμένου να διαπιστώσουν με τα μάτια τους το τελικό ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους και το οποίο αποτελείται από το… κουρεμένο ΕΚΑΣ, το εφάπαξ βοήθημα… παρηγοριά της κυβέρνησης και τις συντάξεις Ιανουαρίου (ΙΚΑ-Δημόσιο).

Ο εκνευρισμός δίνει τη θέση του στην απογοήτευση για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν ολόκληρο ή το μισό ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα η σύνταξή τους να είναι ακόμα λιγότερη και ο προβληματισμός για το πώς θα τα φέρουν βόλτα στην καθημερινότητά τους μεγαλύτερος. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι η απώλεια σε ετήσια βάση μπορεί να φθάσει έως τα 1.380 ευρώ, τη στιγμή που το έκτακτο βοήθημα δίνεται μόνο τον Δεκέμβριο και όχι κάθε μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα ποσά του ΕΚΑΣ μετά το «ψαλίδι» διαμορφώνονται ως εξής:

  • 28,75 από 57,50 ευρώ
  • 57,50 από 115 ευρώ
  • 86,25 από 172,50 ευρώ και
  • 115 ευρώ από 230 ευρώ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, το έκτακτο βοήθημα, το οποίο και δεν φορολογείται ούτε συμψηφίζεται, κυμαίνεται από 300 έως 700 ευρώ, με το τελικό κονδύλι να ξεπερνά τα 617 εκατ. ευρώ και να διαμορφώνεται στα 729 εκατ., καθώς οι δικαιούχοι ήταν περισσότεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή φωτό/βίντεο: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης