Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Καρδίτσας δεν ενθυμούνται τέτοια καταστροφή. Υπήρξαν και στο παρελθόν έντονα καιρικά φαινόμενα και καταρρακτώδεις βροχές. Ποτέ τα νερά δεν είχαν εισβάλει με τέτοια πρωτοφανή ορμή μέσα στην πόλη καταστρέφοντας τα πάντα στον διάβα τους.

Ακόμα και με ελάχιστη αντιπλημμυρική προστασία τα νερά από τα δύο ποτάμια, που πάντα φουσκώνουν με τέτοιες κακοκαιρίες, διοχετεύονταν στα χωράφια. Η πόλη ήταν και αισθανόταν ασφαλής. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Περιφερειακή Διοίκηση του Κωνσταντίνου Αγοραστού είχε 10 χρόνια για να κατασκευάσει τα απαραίτητα για την ασφάλεια του αστικού ιστού αντιπλημμυρικά έργα. Οι κάτοικοι είναι σαφείς στις καταγγελίες τους. Η Περιφέρεια ροκάνισε πάνω από 15 εκατ. ευρώ χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε. Εκεί στο ανάχωμα με τα αδρανή υλικά, πάνω από το οποίο περνά η σιδηροδρομική γραμμή, έγινε το κακό. Το ανάχωμα υποχώρησε, το ρήγμα μεγάλωσε, τα ορμητικά νερά πέρασαν και ξεχύθηκαν στην πόλη.

Οι εικόνες τα λένε όλα, αλλά οι τηλεοπτικοί σταθμοί της «Λίστας Πέτσα», δηλαδή οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης, επέλεξαν να μη δείξουν παρά μόνο όσα «άντεχε» να παρακολουθήσει το Μαξίμου. Τα βίντεο με τις καταστροφές και την Καρδίτσα κάτω από το νερό «εξαφανίστηκαν» σαν κάποιο μαγικό χέρι ενός αόρατου πολιτικού μαέστρου να έδωσε το πρόσταγμα. Μόνο που ο μαέστρος δεν είναι τελικά αόρατος.

Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι και η παρούσα παθαίνει μία «περίεργη αφωνία» όταν περνάμε στα πολύ δύσκολα. Τυφλώνονται οι κυβερνήσεις από την πραγματικότητα. Χάνουν την πολιτική λαλιά τους. Το κακό άρχισε με τις καταστροφές στην Εύβοια. Συνεχίστηκε στην Καρδίτσα. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε εκατόμβη θυμάτων. Κάθε κυβέρνηση, ως φαίνεται, έχει τη «Μάνδρα» της και τη «Μαγούλα» της. Καμία εξουσία δυστυχώς δεν ξεφεύγει από αυτόν τον θλιβερό κανόνα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τετάρτη πρωί 23 Σεπτεμβρίου. Μια βαριά μυρωδιά έχει σκεπάσει το κέντρο της Καρδίτσας. Η υγρασία σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια πυροδότησε τη διαδικασία αποσύνθεσης των οργανικών ουσιών που παρέσυραν τα ορμητικά ρεύματα. Το πρόβλημα γίνεται αισθητό σε κάθε γωνία της πόλης. Οι άνθρωποι φοβούνται να μην τους βρει και κανένα επιπρόσθετο κακό.

«Αυτό μας έλειπε να μας χτυπήσει και καμία αρρώστια» σιγοψιθυρίζουν μεταξύ τους οι κάτοικοι της Καρδίτσας, οι οποίοι νυχθημερόν προσπαθούν να αποκαταστήσουν όπως μπορούν τις ζημιές. Ακατόρθωτο. Και οι ζημιές είναι μεγάλες και ανυπολόγιστες και το κουράγιο δεν περισσεύει μετά από τόσους μήνες υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό και η απογοήτευση γιγαντώνεται μετά από μία ανύπαρκτη θερινή τουριστική περίοδο.

Οι λίγες χιλιάδες ευρώ που έδωσε το κράτος ως χρηματική βοήθεια στους πληγέντες δεν φθάνουν ούτε για τις πρώτες απαραίτητες κινήσεις. Μένει η οσμή της σαπίλας μερικά εικοσιτετράωρα μετά την κακοκαιρία για να θυμίζει την καταστροφή.

Δείτε στα πλάνα που ακολουθούν τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην Καρδίτσα από την κακοκαιρία. Το κολάζ έχει τίτλο «Αυτά που δεν δείχνουν τα κανάλια»…

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης