Ένας οργανωμένος καταυλισμός για την ολιγόωρη ξεκούραση προσφύγων και μεταναστών που αναμένουν να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ αναμένεται να λειτουργήσει από την Πέμπτη, στο ύψος της Ειδομένης, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», των Γιατρών του Κόσμου, της Praxis και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντών.

Στον καταυλισμό, δίπλα ακριβώς από την ουδέτερη ζώνη, σε πέντε μεγάλες σκηνές θα μπορούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο περισσότερα από 1.000 άτομα, στα οποία θα παρέχεται και πλήρης υγειονομική περίθαλψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέσα στον χώρο θα μπαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δύο λεωφορεία, τα οποία θα αφήνουν τους επιβάτες δίπλα στις σκηνές. Εκεί, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις περισσότερες από 80 χημικές τουαλέτες που έχουν τοποθετηθεί ή να κάνουν, αν το επιθυμούν, ένα ντους. Στη συνέχεια, σε ειδικά σημεία, θα μοιράζουμε τρόφιμα και νερό, και φυσικά θα υπάρχει 24ωρη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ρεπανάς από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής της Ύπατης Αρμοστείας.

Στον καταυλισμό θα υπάρχει, επίσης, τρεχούμενο πόσιμο νερό και wi-fi, παροχή εξαιρετικά σημαντική για τους πρόσφυγες που θέλουν να επικοινωνήσουν και να μάθουν τα νέα των μελών της οικογένειάς τους που άφησαν πίσω στην πατρίδα.

«Επειδή πρόκειται για έναν χώρο διέλευσης, όπου η παραμονή είναι, αυτό το διάστημα, ολιγόωρη, θέλουμε να τους παρέχουμε λίγη ξεκούραση για να συνεχίσουν το ταξίδι τους» πρόσθεσε ο κ. Ρεπανάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αναφέρει ότι στον καταυλισμό κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας θα επιλαμβάνεται τυχόν αιτημάτων παροχής ασύλου, θα εξετάζει περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων και θα ενημερώνει για τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» θα εξετάζουν όσους έχουν προβλήματα υγείας σε μία ξεχωριστή σκηνή, εθελοντές θα απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά σε έναν παιδότοπο και γενικότερα όλες οι οργανώσεις, με τις υποδομές που δημιουργούνται, προσπαθούν να «προλάβουν» τον χειμώνα, με τις βροχοπτώσεις και το κρύο που θα δυσκολέψουν την αναμονή των χιλιάδων προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης