Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Έχει ήδη συμπληρωθεί το πρώτο 24ωρο από τη στιγμή που οι πέντε Έλληνες ναυτικοί του πλοίου «Ηappy Lady»,  – το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι Limboh στο Καμερούν – , απήχθησαν από ένοπλους πειρατές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση σημειώθηκε την Δευτέρα το βράδυ (τοπική ώρα). Οι πειρατές που είχαν βαρύ οπλισμό απήγαγαν οκτώ από τα 28 μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των απαχθέντων είναι ακόμα δύο Φιλιππινέζοι και ένας Ουκρανός. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του ρεσάλτο των πειρατών, τραυματίστηκε και ένας Έλληνας από εξοστρακισμό σφαίρας ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής.

To σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο

Από την πρώτη στιγμή, που το περιστατικό έγινε γνωστό στις Ελληνικές Αρχές, έχουν δρομολογηθεί όλες εκείνες οι ενέργειες που προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις, ενώ η εταιρεία στην οποία ανήκει το τάνκερ, έστειλε στην περιοχή ειδικό διαπραγματευτή προκειμένου να χειριστεί την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«H ελληνική κυβέρνηση κάνει ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου οι πέντε Έλληνες ναυτικοί να επιστρέψουν από το Καμερούν σώοι και αβλαβείς» ανέφερε ανήμερα Πρωτοχρονιάς στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Παράλληλα επεσήμανε για ακόμα μια φορά πως «το Υπουργείο Ναυτιλίας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεννόηση και με το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και με την ιδιοκτήτρια εταιρεία».

Για το συμβάν υπενθυμίζεται πως έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ζητήσει να γίνει ότι χρειάζεται. Ακόμα πάντως, δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με τους Έλληνες ναυτικούς και δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

balticshipping.com

Τι ανέφεραν στο zougla.gr διπλωματικές πηγές

To zougla.gr επικοινώνησε με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Νιγηρία, η οποία είναι αρμόδια και για το Καμερούν. Όπως ανέφερε διπλωματικός υπάλληλος, «η Πρεσβεία ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό και έχουν γίνει όλες οι αρμόδιες ενέργειες».

Ντουάλα ΚαμερούνΠαράλληλα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα συνομίλησε και με διπλωμάτη του Προξενείου στη Ντουάλα του Καμερούν.

Όπως τόνισε o ίδιος, «οι Ελληνικές διπλωματικές Αρχές έχουν ειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή τον τοπικό κυβερνήτη της Λίττοραλ αλλά και τον τοπικό διοικητή της Αστυνομίας. Επίσης είμαστε σε άμεση επαφή με την εταιρεία αλλά και την Πρεσβεία μας στη Νιγηρία. Κάνουμε ότι είναι εφικτό αυτή τη στιγμή προκειμένου να έχουμε ενημέρωση για την κατάσταση των 5 Ελλήνων ναυτικών. Δεν είναι εύκολη η συγκεκριμένη διαδικασία. Χρειάζεται υπομονή και λεπτός χειρισμός».

Η αναμονή μέχρι την πρώτη επικοινωνία με τους πειρατές 

Ειδικοί από τον χώρο της ναυτιλίας τόνιζαν στο zougla.gr πως  σε ανάλογες περιπτώσεις χρειάζεται αρκετός χρόνος για την πρώτη επαφή με τους πειρατές. «Η μεγάλη αναμονή μέχρι την πρώτη επικοινωνία είναι μια συνήθης τακτική των πειρατών. Κι αυτό διότι οι ένοπλες αυτές ομάδες ποντάρουν στην αγωνία από την πλευρά της εταιρείας αλλά και στην πίεση των συγγενών των απαχθέντων. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουν πως μπορούν να πετύχουν περισσότερα, να διαπραγματευτούν και να πάρουν αυτό που θέλουν, αυτό που έχουν βάλει στόχο».

Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Καμερούν και είναι γνώστης της υπόθεσης, ανέφερε σε επικοινωνία που είχε με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως «τοπικά διακινείται η πληροφορία ότι οι πειρατές είναι πολύ πιθανό να είναι Νιγηριανοί και όχι από το Καμερούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πληροφορία αυτή προέρχεται από τοπικές πηγές και το zougla.gr τη μεταδίδει με κάθε επιφύλαξη. 

Ώρες αγωνίας για τις οικογένειες των ναυτικών

Οι οικογένειες των Ελλήνων ναυτικών ζουν το δικό τους δράμα γιορτινές ημέρες και περιμένουν ένα καλό νέο για τους δικούς τους ανθρώπους. Ο πατέρας του 26χρονου ανθυποπλοίαρχου ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen, ανέφερε πως είχε επικοινωνία με τον γιο του λίγο πριν το ρεσάλτο των πειρατών στο πλοίο. «Ο γιος μου θα επέστρεφε στην Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου. Ταξίδευε από τον Σεπτέμβρη του 2019. Η εταιρεία είναι πολύ καλή, της έχουμε εμπιστοσύνη και ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά. Το πλοίο δεν είχε ένοπλους φρουρούς», πρόσθεσε.

«Μου είπαν κάντε υπομονή, τι να κάνω; Θα κάνω υπομονή όπως όλες οι μανάδες. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Σε πέντε ημέρες συνήθως αυτοί επικοινωνούν με τα υπουργεία. Πέντε ημέρες μας αφήνουν να τσιτσιριστούμε, να φοβηθούμε, να κλάψουμε για να τα δώσουν», δήλωσε η μητέρα του 45χρονου καπετάνιου στον Alpha, ενώ παράλληλα ο Μητροπολίτης Καμερούν, Γρηγόριος επεσήμανε: «Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Θέλω να πω στις οικογένειες των ομήρων να μην ανησυχούν διότι δεν έχουμε κρούσματα, να έχουν κάνει κακό στους ομήρους. Είναι θέμα χρόνου να τους ελευθερώσουν. Να έχουν την ελπίδα τους στο Θεό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης