Με τη μέθοδο των συγκοινωνούντων δοχείων δρούσαν σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Κορίνθου και της Ηλείας δύο πολυμελείς οργανώσεις παράνομης διακίνησης και εμπορίας οπλισμού, οι οποίες εξαρθρώθηκαν από την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποδόμηση των εγκληματικών οργανώσεων (συνελήφθησαν πάνω από 10 άτομα) επετεύχθη στο πλαίσιο ταυτόχρονων οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.

Όπως προέκυψε στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας, τα μέλη της συμμορίας διακινούσαν παράνομα οπλισμό, τον οποίον εισήγαν στην Ελλάδα κυρίως από τη Βουλγαρία, σε περιοχές της Αχαΐας, της Αττικής, της Κορινθίας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Φωτογραφίες από την υπόγεια αποθήκη με τα όπλα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνελήφθη ο εγκέφαλος της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης

Σε ό,τι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση, διακριβώθηκε η συμμετοχή σε αυτήν τουλάχιστον 10 ατόμων, από τα οποία συνελήφθησαν τα 5. Πρόκειται για άνδρες ηλικίας 29, 46, 29, 45 και 56 ετών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 45χρονος αρχηγός της.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράνομης εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής, διακίνησης, πώλησης, αγοράς, κατασκευής και τροποποίησης όπλων και φυσιγγίων, και της κατοχής ναρκωτικών.

Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και ακόμη τρεις άνδρες συνεργοί τους, ηλικίας 27, 60 και 65 ετών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται. Επιπλέον αναζητούνται δύο ακόμα άγνωστα άτομα.

Ειδικότερα, ο 45χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν υπεύθυνος σε κατάστημα εμπορίας κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων-ανταλλακτικών στην Πάτρα, το οποίο χρησιμοποιούσε ως βιτρίνα των παράνομων δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Ο 45χρονος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, έκανε παραγγελίες πιστολιών κρότου, ανταλλακτικών και άλλων συναφών ειδών, ενώ στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν εργασίες μετασκευής-τροποποίησης αυτών των όπλων σε πυροβόλα όπλα εντός του καταστήματος.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνταν και οι συναντήσεις των μελών της οργάνωσης και των υποψήφιων αγοραστών όπλων. Ως προς τους ρόλους των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ο 27χρονος, που αναζητείται, ήταν ο βοηθός του αρχηγού της οργάνωσης και εργαζόταν στο κατάστημα, ενώ ο 29χρονος συλληφθείς ήταν ο συντηρητής-τεχνικός μεταποίησης και επισκευής των όπλων. Επιπλέον, ο 56χρονος με τον 60χρονο και τον 65χρονο αποτελούσαν τους προμηθευτές όπλων εισάγοντάς τα από τη Βουλγαρία, ενώ ο 46χρονος και ο 29χρονος λειτουργούσαν ως (μεσάζοντες) πωλητές.

Σε έρευνες που ακολούθησαν παρουσία δικαστικού λειτουργού στις οικίες των δραστών σε περιοχές της Αττικής και της Αχαΐας, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

-52 πιστόλια και περίστροφα
-15 σπρέι πιπεριού
-2 συσκευές εκκένωσης (tazer)
-5.000 ευρώ
-5 γραμμάρια κοκαΐνη.

19 άτομα συμμετείχαν στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, εξακριβώθηκε η συμμετοχή σε αυτήν τουλάχιστον 19 ατόμων, από τα οποία συνελήφθησαν τα 7. Πρόκειται για άνδρες ηλικίας 23, 28, 29, 34, 36, 37 και 40 ετών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 34χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο 29χρονος που συμμετείχε και στην πρώτη εγκληματική οργάνωση ως συντηρητής/ τεχνικός μεταποίησης.

Επιπλέον συνελήφθησαν τρεις αγοραστές όπλων, ηλικίας 26, 39 και 67 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράνομης εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής, διακίνησης, πώλησης, αγοράς, κατασκευής και τροποποίησης όπλων και φυσιγγίων, και κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Από τις πολύμηνες έρευνες των αστυνομικών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας εισήγαν από το εξωτερικό και κυρίως από τη Βουλγαρία γνήσια εργοστασιακά όπλα, τα οποία στη συνέχεια τα εμπορεύονταν παράνομα σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατά κύριο λόγο στην Αττική, στην Αχαΐα, στην Κορινθία και στην Ηλεία.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των δραστών, παρουσία δικαστικών λειτουργών, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

-29 πιστόλια και περίστροφα
-5 πολεμικά τυφέκια, μεταξύ των οποίων 3 τύπου καλάσνικοφ
-156 πυροκροτητές και (500) μέτρα φυτίλι
-10.500 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
-12.000 καψύλια φυσιγγίων
-3 κιλά χάλυβα που χρησιμοποιείται για κατασκευή βολίδων
-650 κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων
-27.555 ευρώ και 35 γραμμάρια κάνναβης.

Ταξίδια στη Βουλγαρία για το «εμπόρευμα»

Ο 34χρονος αρχηγός της εγκληματικής ομάδας είχε υπό τις εντολές του μέλη της οργάνωσης που μετέβαιναν στη Βουλγαρία ή διαβιούσαν εκεί και παραλάμβαναν τα όπλα, ενώ ο ίδιος μετέβαινε αυτοπροσώπως σε διάφορα σημεία της χώρας προκειμένου να πραγματοποιήσει τις παράνομες αγοραπωλησίες όπλων.

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων είχαν αναπτύξει διακριτούς ρόλους και οι ομάδες είχαν ως κύρια χαρακτηριστικά τους την ιεραρχική δομή και τη διαρκή δράση. Οι αρχηγοί των εγκληματικών ομάδων έδιναν εντολές στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης σε ό,τι αφορά τον ρόλο τους και έθεταν αυστηρούς κανόνες στη μεταξύ τους επικοινωνία, ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές.

Οι αχυράνθρωποι, τα social media και η ιεραρχία

Χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν καταχωρισμένες σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς (αχυρανθρώπους), ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη-συνθηματική φρασεολογία στις συνομιλίες, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους αγοραστές. Επιπλέον, για τη μεταξύ τους επικοινωνία, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές εφαρμογές.

Επισημαίνεται ότι οι εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονταν με τη μεθοδολογία των «συγκοινωνούντων δοχείων», καθώς η πρώτη οργάνωση προμηθευόταν κατά καιρούς για την κάλυψη των αναγκών της όπλα και πυρομαχικά από τη δεύτερη οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείτο σε ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα, ενώ διακριβώθηκε και η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο αρχηγικών μελών των οργανώσεων.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναδείχτηκε ότι πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις, που είχαν αναπτύξει διεθνικό εγκληματικό δίκτυο και συνεργάζονταν με αλλοδαπούς, κυρίως από τη Βουλγαρία, για την προμήθεια του παράνομου οπλισμού.

Ο οπλισμός που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για περεταίρω εργαστηριακό έλεγχο, προκείμενου να εξακριβωθεί τυχόν συμμετοχή τους σε άλλες παράνομες ενέργειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης