Ομόφωνα αθώος ο Χαρδούβελης για παράλειψη δήλωσης πόθεν έσχες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017, 11:59
Ομόφωνα αθώος ο Χαρδούβελης για παράλειψη δήλωσης πόθεν έσχες
Ατιμώρητος… έμεινε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για παράλειψη δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Χαρδούβελης επικαλέστηκε άγνοια του νόμου απευθυνόμενος στους δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ενώπιον του οποίου δικάστηκε για παράλειψη δήλωσης υποβολής περιουσιακής κατάστασης, αν και ήταν υπόχρεος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο και κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κρίθηκε ομόφωνα ατιμώρητος από το δικαστήριο με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα της έδρας, καθώς δεν διαπιστώθηκε κάτι «επιλήψιμο» στη συμπεριφορά του παρά μόνο «αμέλεια». Ο ίδιος επέμεινε στην απολογία του πως δεν γνώριζε ότι έπρεπε να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες. «Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι. Μόλις το έμαθα, υπέβαλα αμέσως» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Ρωτήσατε τον προηγούμενο αν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης;

Χαρδούβελης: Δεν μου παρέδωσε κανείς. Παραλάβαμε χάος... μου ζήτησε ο κ. Παπαδήμος να αναλάβω. Δεν είχαμε παράδοση και παραλαβή. Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε περίπτωση να είμαι υπόχρεος, υπέβαλα αμέσως. Υφίσταμαι έναν ανελέητο έλεγχο από τις αμερικανικές Αρχές. Τα είχα έτοιμα. Επειδή είχα κάνει την ίδια δουλειά από το 2000-2004 και δεν έπρεπε να κάνω, έπεσα από τα σύννεφα, όταν έμαθα ότι πρέπει να το κάνω. Εγώ στην κυβέρνηση πήγα με διάθεση να βοηθήσω.

Πρόεδρος: Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες!

Την απαλλαγή του πρώην υπουργού πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας: «Όταν ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε το γεγονός, έσπευσε να μάθει κι έκανε αμέσως κινήσεις να καταθέσει. Από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Ούτε από τη Βουλή ούτε από την έρευνα των Αρχών. Δεν υπήρχε δόλια προαίρεση αλλά αμελής συμπεριφορά. Πρέπει να μείνει ατιμώρητος εν όψει αυτού του γεγονότος».

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού τόνισε πως «δεν ήξερε, δεν είχε ενημερωθεί ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης ως προϊστάμενος γραφείου πρωθυπουργού το 2011/2012. Η περίπτωση του δεν αναφέρεται ρητά στον νόμο. Εν τέλει υπέβαλε βέβαια. Για πέντε μήνες είχε τη θέση. Από Ιανουάριο μέχρι Μάιο του 2012. Επειδή η σύζυγός του είναι Αμερικανίδα πολίτης, είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση στην Αμερική. Άρα, δεν του ήταν τίποτα, αν το ήξερε, να υποβάλει και στην Ελλάδα».

Ως μάρτυρας κατέθεσε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: «Δεν είχαμε καμία απολύτως ειδοποίηση εκείνο το διάστημα ότι πρέπει να υποβάλλουμε δήλωση πόθεν έσχες. Εγώ υποβάλλω δήλωση ως δημοσιογράφος. Η ένωση ενημερώνει, όμως, συνεχώς!».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017, 13:46