Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν, δύο χρόνια μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους σε πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και οι υπόλοιποι 16 συγκατηγορούμενοί του για την υπόθεση της σύμβασης του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak, του αποκαλούμενου και «ηλεκτρονικού πολέμου».  

Το  Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κάνοντας δεκτή τη σχετική εισαγγελική πρόταση, αθώωσε όλους τους κατηγορουμένους για την επίμαχη σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί πριν από 18 χρόνια και είχε οδηγήσει στη φυλακή το Θωμά Λιακουνάκο επί έξι μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελέας της έδρας Ουρανία Στέκα, τόνισε μεταξύ άλλων στην απαλλακτική πρότασή της ότι δεν προέκυψε η διάπραξη της αποδιδόμενης κατηγορίας, καθώς  δεν πληρούται ούτε η αντικειμενική ούτε η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας που αποδόθηκε σε όσους χειρίστηκαν την επίμαχη σύμβαση.

Εκτός από το Θ. Λιακουνάκο, αθώοι κρίθηκαν τα πρώην στελέχη της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γιώργος Κολλίρης και Αντώνης Κάντας, επί θητειών Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου και Ευάγγελος Βασιλάκος, επί θητείας Ευάγγελου Μεϊμαράκη ,το πρώην στέλεχος της Sonak Ηλίας Αρκουμανέας καθώς και Αξιωματικοί ε.α του Στρατού , μέλη ,κατά την επίμαχη περίοδο, επιτροπών.

Υπενθυμίζεται πως για  την υπόθεση αυτή, το  2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων , παρά την αθωωτική εισαγγελική πρόταση , είχε καταδικάσει τους 17 κατηγορούμενους επιβάλλοντας ποινές 10 και 16 ετών ενώ είχε ορίσει ποσό αποζημίωσης του Δημοσίου 49,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δήλωσή του ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των αξιωματικών Θέμης Σοφός ανέφερε ότι το δικαστήριο έκρινε ότι “δεν υπήρξε σφάλμα στην διαχείριση της σύμβασης προμήθειας” . Όπως ανέφερε ο κ. Σοφός “Το ερώτημα που παραμένει σήμερα πλέον δεν αφορά τους αξιωματικούς και τα στελέχη της περιόδου εκείνης, αλλά αυτούς που χειρίζονται τη σύμβαση χωρίς να έχει ακόμα καταγγελθεί ή με άλλο τρόπο λυθεί  και οι οποίοι κρατούν ακόμη σε εκκρεμότητα μια τόσο σπουδαία προμήθεια. Κι αυτό  ενώ γνωρίζουν ότι υπήρχε πρόταση που συζητήθηκε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ετών για την υλοποίηση των όρων της σύμβασης. Είμαι υπερήφανος που εκπροσώπησα στην υπεράσπιση τους  αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού όπως και για το δικαστήριο που με μία διεξοδική διαδικασία έλαβε υπόψη όλο το αποδεικτικό υλικό κατά τρόπο αμερόληπτο και κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης