Για ιστορική δικαίωση του κινήματος των ελεύθερων επαγγελματιών κάνουν λόγο οι δικηγόροι με αφορμή τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές ζωτικής σημασίας διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε ανακοίνωση της, η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρεται σε μεγάλη νίκη του δικηγορικού σώματος που αντιπάλεψε από την πρώτη στιγμή «ένα νομοθέτημα που συνιστούσε υπαρξιακή απειλή για το σώμα» και καλεί τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να εφαρμόσει άμεσα τις δικαστικές αποφάσεις ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Δημοσιεύτηκαν σήμερα οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που κατέγνωσαν την αντισυνταγματικότητα της ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

Πρόκειται για ιστορική δικαίωση του κινήματος των ελευθέρων επαγγελματιών (που λοιδορήθηκε ως κίνημα της γραβάτας), αλλά και ειδικότερα του δικηγορικού σώματος και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που, υπό την προεδρία του Βασίλη Αλεξανδρή, αντιπάλεψε από την πρώτη στιγμή, με έντονες κινητοποιήσεις σε όλα τα μέτωπα, και με πάνδημες διαδηλώσεις, και με το ύστατο μέσο διαμαρτυρίας, την αποχή, αλλά και με λυσιτελή δικαστικό αγώνα, ένα νομοθέτημα που συνιστούσε υπαρξιακή απειλή για το σώμα. Ήταν ένας αγώνας δύσκολος, επίπονος, με πολλούς να βάλλουν εναντίον του εντός και εκτός των τειχών, ο οποίος όμως σήμερα φθάνει στην οριστική του δικαίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από αδικαιολόγητα μακρά δικαστική διαδικασία, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας δέχθηκε τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι δικηγορικοί σύλλογοι και διαπίστωσε την αντισυνταγματικότητα του τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας οφείλει, σεβόμενη τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως δημοσιονομικού κόστους, να εφαρμόσει τις επιταγές των άνω δικαστικών αποφάσεων και να αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, επαναφέροντας πλέον τα πράγματα στη συνταγματική έννομη τάξη, όπως από σήμερα αποτυπώνεται και με τη σφραγίδα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας.

Η Ολομέλεια και ο ΔΣΑ, αφού μελετήσουν αναλυτικά το σκεπτικό των αποφάσεων, θα λάβουν σχετικές πρωτοβουλίες, τόσο αναλυτικής ενημέρωσης των συναδέλφων, όσο και της ενδεδειγμένης πίεσης προς την Πολιτεία για την άμεση εφαρμογή τους». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης