Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και ο Συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκαν το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων – μεταναστών στο Σχιστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση: «Θέλω να συγχαρώ τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, αλλά και τους στρατεύσιμους, με τους οποίους μέσα σε δέκα μέρες, υπό την καθοδήγηση των Αρχηγών των Επιτελείων και του Υποστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου, που έχει αναλάβει τον γενικό συντονισμό σε όλη την Ελλάδα, καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό το χώρο που βλέπετε, ο οποίος καλύπτει όλες τις ανάγκες που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκλήθησαν να πραγματοποιήσουν αυτό το έργο και το πραγματοποίησαν.

Αυτό είναι ένα δείγμα του πώς θέλουμε να είναι σε τελική φάση όλα τα relocationcenters και τα hotspots που έχουμε αναλάβει. Όπως είπα και το πρωί, τα τέσσερα από τα πέντε hotspots είναι λειτουργικά και έτοιμα να δεχθούν πρόσφυγες. Το ένα relocationcenter, όπως βλέπετε, είναι στο 100% των δυνατοτήτων του, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν προχωρήσει παράλληλα δύο χώροι και είναι έτοιμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες που θα προωθηθούν, όπως προβλέπεται, μετά από 24 ώρες διαμονής στα hotspots.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον συνάδελφο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Βίτσα, ο οποίος πράγματι σήκωσε στην πλάτη του όλη αυτή την προσπάθεια. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Περάματος, ο οποίος είναι σήμερα εδώ. Πράγματι ήταν από εκείνους τους Δημάρχους, μαζί με τον Δήμαρχο Λέρου, με τους Αντιπεριφερειάρχες και την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, που πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια. Θέλω να τον διαβεβαιώσω και να πω και στους κατοίκους του Περάματος ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή, αυτοί οι χώροι θα αποδοθούν σε εκείνους τους Δήμους που πράγματι συνεργάστηκαν, γιατί αποτελούσε ντροπή αυτοί οι χώροι να είναι χώροι σκουπιδιών.

Υπάρχουν όλες εκείνες οι συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής, αλλά και σωστής κατανομής, γιατί ο Στρατός θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη της λειτουργίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου οι πρόσφυγες που θα έρθουν εδώ να θυμούνται την Ελλάδα ως τη χώρα όπου γεννήθηκε η λέξη φιλοξενία.

Δυστυχώς, κάποιοι θα χάσουν το θλιβερό προνόμιο, που δεν ταιριάζει σε Έλληνες, να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Εδώ θα μπορούν να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους, να αγοράζουν νερό σε χαμηλές τιμές- και βεβαίως δωρεάν από τη δική μας πλευρά – να έχουν φαγητό πιστοποιημένο με ISO από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά της τροφής του καθενός. Εμείς, ως Ένοπλες Δυνάμεις, όταν ολοκληρώσουμε το έργο μας, θα παραδώσουμε αυτές τις εγκαταστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Αυτή η πολιτική της Ελλάδος, που πλέον απέδειξε στην πράξη ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η τελευταία συμφωνία στο ΝΑΤΟ, η οποία ουσιαστικά λύνει το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη, θεωρώ ότι είναι οι τελευταίες πράξεις μιας τραγωδίας που ζήσαμε στο Αιγαίο.

Αυτό που μας απασχολεί ακόμα είναι το θέμα των παιδιών και για αυτό το λόγο, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχουμε ήδη προχωρήσει σε ενέργειες για την προμήθεια μηχανισμού βιομετρικής ταυτοποίησης των παιδιών και παρακολούθησής τους, διότι δεν επιτρέπεται να έχουν χαθεί 10.000 παιδιά.

Ευχαριστώ και εσάς τους δημοσιογράφους, Έλληνες και ξένους, που είστε σήμερα εδώ για να μεταδώσετε την πραγματική εικόνα της Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης:

Π. Καμμένος: Σε πέντε μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες στο hot spot στην Κω, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016, 12:11

Στο hot spot της Χίου οι πρώτοι πρόσφυγες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016, 13:32  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης