Τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στη Νέα Μάκρη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εικασίες.

Μαρτυρίες κατοίκων και εκπροσώπων των αρμόδιων Αρχών, αλλά και οι «περίεργες» συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε η φωτιά, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «ανθρώπινη παρέμβαση» κρύβεται πίσω από το περιστατικό που έλαβε μεγάλες διαστάσεις, χωρίς ωστόσο -ευτυχώς- να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ώρα ήταν 02.17 όταν εκδηλώθηκε η πρώτη εστία. Μόλις 10 λεπτά αργότερα άνοιξε και ένα νέο «μέτωπο» στην ίδια περιοχή και 500 μέτρα μακριά από την πρώτη εστία, στην περιοχή Λιβίσι της Νέας Μάκρης.

Αυτό και μόνο το στοιχείο κινεί υποψίες…

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σε πρωινές τους δηλώσεις ότι είδαν στην περιοχή μια ομάδα 6-7 ατόμων να κινούνται «ύποπτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σάββας Τζιλάβης, κάτοικος της περιοχής, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πατρικό της συζύγου μου είναι στα 70 μέτρα από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά. Η πεθερά μου με την αδελφή της συζύγου μου, στη 01.30 το βράδυ, είδαν ένα αυτοκίνητο και ένα μηχανάκι, το έχουμε δηλώσει ήδη στην αστυνομία, με 6-7 άτομα. Έχουν δει την πινακίδα. Είναι σίγουρος ο εμπρησμός. Με ξύπνησαν μισή ώρα μετά. Η φωτιά έπιασε στις 02.10 περίπου και πήγα στο σημείο αμέσως».

«Μου είπαν ότι έφυγαν προς το βουνό. Τέτοια ώρα είναι δεδομένο ότι είναι εμπρησμός. Ήξεραν ότι είχε αέρα εκείνη την ώρα» πρόσθεσε.

Ν. Χαρδαλιάς: Έβδομη φωτιά σε εννέα ημέρες

«Δέκα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς υπήρξε και δεύτερο μέτωπο στην Αγία Μαρίνα. Κινητοποιήθηκαν άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια» είπε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε, δε, ότι «είναι η έβδομη φωτιά στην περιοχή μέσα σε εννέα ημέρες», ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν υποψίες περί εμπρησμού. Όπως έκανε γνωστό, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Νέας Μάκρης κ. Σ.Τσίρκας είπε: «Έχουμε υποψίες ότι σε αυτό το σημείο αυτή η φωτιά δεν μπήκε τυχαία. Δεν είναι τυχαίο».

 

Επί ποδός οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και στόχος είναι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο πριν από το μεσημέρι, οπότε και σύμφωνα με τη μετεωρολογική πρόγνωση οι άνεμοι θα ενταθούν.

Από τις 06.30 επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Στην προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν 138 πυροσβέστες με 44 οχήματα.

Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 43 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα από το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων και επτά ομάδες του πεζοπόρου τμήματος με 49 πυροσβέστες.

Στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες με εθελοντικά οχήματα και η ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Παρακολουθήστε τι δήλωσε νωρίτερα εθελοντής πυροσβέστης στο zougla.gr:

 

 

 

 

 

Πατήστε εδώ για να δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ του zougla.gr από το σημείο της φωτιάς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης