Ο Ωκύαλος είναι ένα πρωτότυπο µαχητικό επιθετικό σκάφος υψηλής ταχύτητας το οποίο παρέλαβε και αξιοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό από το καλοκαίρι του 2015, με τις επιδόσεις και την αξιοπιστία του να εκθειάζονται από τους ειδικούς αξιωματικούς, που το λειτουργούν για τις αποστολές της υπηρεσίας τους. 

Το σκάφος κατασκευάστηκε από αλουµίνιο, κατάλληλο για ναυπηγικές κατασκευές, ενώ η σχεδίαση και η κατασκευή του έγινε σύµφωνα µε τις βασικές απαιτήσεις σχεδίασης και κατασκευής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 94/25/EC, όπως τροποποιήθηκε µε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/44/EC και εν γένει σύµφωνα µε τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισµού Τυποποίησης για µικρά σκάφη (κάτω των 24 μέτρων) – ISO Standards for Small Crafts.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη σχεδίαση του σκάφους έγινε προσοµοίωση σε Η/Υ για την εκπόνηση των µελετών ευσταθείας και άντωσης καθώς και των µελετών αντίστασης και πρόωσης. Επίσης η εταιρεία κατασκευής των µηχανών και των ελίκων Volvo Penta, υπολόγισε µε τα προγράµµατα της, τις επιδόσεις ταχύτητας του σκάφους.

Το σκάφος ανήκει στην Κατηγορία Β, η οποία περιλαµβάνει σκάφη τα οποία έχουν σχεδιασθεί για να λειτουργούν σε περιβάλλον µε σηµαντικό ύψος κύµατος 4 m και άνεµο µέχρι 8 Beaufort. Ειδικότερα το σκάφος
σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύµφωνα µε τα ISO 12215 (αντοχή µεταλλικής κατασκευής) και ISO 12217 (ευστάθεια και άντωση), τα οποία καθορίζουν τις ουσιώδεις απαιτήσεις ασφαλείας για σκάφη αυτού του τύπου.

Ο Ωκύαλος µπορεί να εκτελεί αποστολές απαγκίστρωσης και ταχείας µεταφοράς προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια Χαρακτηριστικά

➢ Μήκος ολικό 13,60 m.
➢ Μήκος σκάφους 12,60 m.
➢ Πλάτος ολικό 3,15 m.
➢ Βύθισµα 0,70 m.
➢ Χωρητικότητα σε πετρέλαιο 1.100 It (λίτρα).
➢ Πλήρωµα 4 άτοµα.

Επιδόσεις

Με ονοµαστική ισχύ µηχανών 272 kW στις 3500 RPM και σε κανονικό φόρτο, πλήρωµα 4 άτοµα – ηµισεία χωρητικότητα σε πετρέλαιο.

➢ Μέγιστη ταχύτητα: 45 knots.
➢ Επιχειρησιακή ταχύτητα (90% των ονοµαστικών RPM): 40 knots.
➢ Ακτίνα ενεργείας στους 40 knots: 300 nm.

Οπλισμός

Φέρει 4 πολυβόλα Browning διαμετρήματος 0,50 ιντσών (12,7χιλ), ένα στην πλώρη, ενα στην πρύμνη και 2 εκατέρωθεν στα πλαινά του σκάφους.

Για περισσότερες πληροφορίες του πρωτότυπου καθώς και του αναβαθμισμένου   “Ωκύαλου” μπορείτε να δείτε στο www.okyalosmil.gr

Δείτε φωτογραφίες από τον σχεδιασμό του:


 

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ευχαριστημένα με το συγκεκριμένο σκάφος και τον ρόλο που επιτελεί, προσανατολίζονταν στην αγορά ενός δεύτερου τέτοιου σκάφους μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως, τελικά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα σχέδια αυτά για άγνωστο λόγο και αιτία «ναυαγούν» και το Πολεμικό Ναυτικό, παρά τους μέχρι πρότινος σχεδιασμούς του, αναμένεται να αναθέσει σε άλλον κατασκευαστή τη δημιουργία ενός διαφορετικού στρατιωτικού πλεούμενου, και να μην ακολουθηθεί η ίδια πετυχημένη «συνταγή».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης