Σωσίβιο για 100.000 δανειολήπτες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013, 16:03


«Ανάσα» για περίπου 100.000 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) μελετά το Υπουργείο Εργασίας, με την προώθηση διπλής νομοθετικής παρέμβασης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία είναι στα «σκαριά», προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η «προστασία» δανειοληπτών που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ενδεικτική της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει αποτελεί η περίπτωση εργαζομένης του ΟΕΚ, η οποία στις
15 Φεβρουαρίου του 2012 ανέβηκε στο κτήριο του Οργανισμού, όπου παρέμεινε για τουλάχιστον πέντε ώρες, και απειλούσε να πέσει στο κενό.

Οι δανειολήπτες του ΟΕΚ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα ή έχουν μείνει άνεργοι, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Όσοι έλαβαν δάνειο αποκλειστικά από κεφάλαια του ΟΕΚ.

2. Όσοι έλαβαν δάνειο από τον Οργανισμό υπό τη διαχείριση τράπεζας. Για αυτές τις κατηγορίες αναμένεται η επέκταση της ισχύος ρύθμισης του 2011 (Ν. 4019), της οποίας η εφαρμογή είχε κριθεί επιτυχής. Προέβλεπε ότι, σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα είτε να καταβάλει εφάπαξ την οφειλή με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων είτε σε έως 24 δόσεις με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών.

3. Όσοι πήραν τραπεζικά δάνεια 15ετούς διάρκειας αποπληρωμής, με επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο για 9 έτη, σε ποσοστό από 50 έως και 100% ανάλογα με την οικογενειακή και την οικονομική κατάστασή τους. Για αυτήν την κατηγορία, η οποία αποτελεί μεγάλο «αγκάθι», αναζητείται νομική φόρμουλα διαχωρισμού της επιδότησης από το δάνειο.

Στόχος είναι να υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής προς την τράπεζα, χωρίς τον κίνδυνο απώλειας της επιδότησης επιτοκίου. Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών εκτιμάται στα 380 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ επαρκούν για την κάλυψή του.

Για το ζήτημα έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη έπειτα από προσφυγή δικαιούχων και με επιστολή του προς τη διοίκηση του ΟΑΕΔ πρότεινε:

α) να συνεκτιμώνται όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών, δηλαδή διάστημα ανεργίας, εισοδηματικά κριτήρια, οικογενειακά κριτήρια, ύψος δανεισμού, διάρκεια αποπληρωμής, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις για τον τρόπο διαχείρισης της αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων και

β) να υιοθετηθεί μια περίοδος χάριτος για τέσσερα έτη για άνεργους δανειολήπτες.

Διαβάστε επίσης:

Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία δανειοληπτών

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013, 16:50