Οδός «Παύλου Φύσσα» θα ονομάζεται -και επίσημα πλέον-, η οδός «Παναγή Τσαλδάρη», στο Κερατσίνι, όπου, στις 18 Οκτωβρίου του 2013, ο Γιώργος Ρουπακιάς έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής του γνωστού μουσικού.

Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, σε συνεργασία με την οικογένεια και τους φίλους του Παύλου Φύσσα, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, την τελετή μετονομασίας της οδού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επίσημη μετονομασία συνοδεύεται από τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμή του Κερατσινιώτη αντιφασίστα αγωνιστή, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 2013 από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στην οδό Παναγή Τσαλδάρη», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Η επιστολή του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγαπητοί φίλοι-φίλες,

Στην πόλη μας, στη γειτονιά σας, 2 χρόνια πριν συνέβη ένα τραγικό γεγονός.

Ένας νεαρός συμπολίτης μας, ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τάγμα εφόδου της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Ήταν μια άνανδρη δολοφονία ενός ανθρώπου που μέσα από τα τραγούδια του και τη γενικότερη στάση του μαχόταν καθημερινά το φασισμό. Η δολοφονία του Παύλου έχει σημαδέψει τη μνήμη όλων. Ποιος περνάει από το σημείο και δεν φέρνει στο μυαλό του εκείνη τη νύχτα, που ο Παύλος Φύσσας έγινε ο δικός μας Παύλος, που πλέον η καρδιά του χτυπά μέσα από τις δικές μας καρδιές;

Από τα χρόνια της κατοχής, της μεταπολίτευσης, μέχρι και σήμερα, η πόλη μας, οι γειτονιές μας, πάντα ανάσαιναν έναν αέρα λευτεριάς και δημοκρατίας. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε τα παιδιά μας να ξεχάσουν, να μην αφήσουμε το δηλητήριο του φασισμού να φωλιάσει στις ψυχές μας.

Σήμερα, είναι η στιγμή που πρέπει να περάσει στη συλλογική μνήμη του τόπου μας και των ανθρώπων του, η δολοφονία του Παύλου. Σήμερα, είναι η στιγμή που η ιστορία αυτού του δρόμου πρέπει να αποτυπωθεί στο όνομά του. Η οδός Παύλου Φύσσα δείχνει έμπρακτα την θέλησή μας να τιμήσουμε όχι μόνο τον ίδιο τον Παύλο αλλά και την ιστορία της πόλης μας, μιας και όπως λένε οι στίχοι «ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία».

Ο δήμαρχος

Χρήστος Βρεττάκος

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, 19:00:
Βιβλιοπαρουσίαση «Λαμόγια στο χακί» του Διονύση Ελευθεράτου
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Εμμ. Μπενάκη 70

Σάββατο 14 Νοεμβρίου, 19:00:
Προβολή ταινίας «Το κύμα» του Ντένις Γκάνσελ
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Εμμ. Μπενάκη 70

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, 12:30:
Τελετή μετονομασίας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τους: Κάπα Πι, Λάμβδα, Μόνιμος Κάτοικος, Ψ, Grandmenos, Mistahrude, The neighnors, Tiny Jackal, Xtens

Στο Μνημείο δολοφονίας Π. Φύσσα , Π.Φύσσα 60

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 19:00:
Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.»
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Άρη Χατζηστεφάνου
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Εμμ. Μπενάκη 70

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης