Φωτογραφίες / Βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

Ρολά σήκωσαν τα καταστήματα εστίασης από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έπειτα από δύο μήνες που ήταν κλειστά, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, λόγω κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και μέρες που είχε ανακοινωθεί επίσημα το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, οι ιδιοκτήτες σε καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες ξεκίνησαν πυρετωδώς τις προετοιμασίες για να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα που ορίζουν οι επιδημιολόγοι έτσι ώστε να λειτουργήσουν νόμιμα τα καταστήματά τους και με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές του ΕΟΔΥ.

Όπως προκύπτει από το οδοιπορικό του zougla.gr στο κέντρο της Αθήνας, το Μοναστηράκι, αλλά και την πλατεία Ειρήνης, το πρωί της Δευτέρας δεν έλειψαν τα χαμόγελα των εργαζομένων που επέστρεψαν μετά από δύο μήνες στη δουλειά τους. Ούτε όμως και των ιδιοκτητών των καταστημάτων, που εύχονται να βγάλουν τα… σπασμένα, ελπίζοντας ότι ο κόσμος λόγω καραντίνας έχει έναν λόγο παραπάνω να επιδιώξει την έξοδο. Μάλιστα, ορισμένα καταστήματα εστίασης έχουν προσαρμόσει τα μενού τους στα δεδομένα της εποχής, προσφέροντας δελεαστικές προσφορές, κυρίως σε παραγγελίες take away.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, από τις προηγούμενες ημέρες, οι υπάλληλοι με τη μεζούρα στο χέρι υπολόγιζαν τις αποστάσεις που πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα τραπεζοκαθίσματα, αφού ο αριθμός αυτών -με τα νέα δεδομένα- μειώνεται αρκετά. Άλλωστε ούτε οι πελάτες επιτρέπεται να συνωστίζονται σε ένα τραπέζι, με τον μέγιστο αριθμό να είναι τα 6 άτομα, εκτός αν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, που σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι και περισσότερα.

Δείτε το βίντεο:

 

Για τα καταστήματα εστίασης ισχύουν οι εξής κανονισμοί:

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος, ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης