Τον δρόμο για το αρχείο παίρνουν δύο δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος μελών της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για κακουργηματική υπεξαίρεση σε συνδυασμό μάλιστα με τις διατάξεις του ν. περί καταχραστών του Δημοσίου.

Τον τελικό λόγο, πάντως, για την αρχειοθέτησή τους ή όχι θα έχει το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα κρίνει επίσης εάν θα παραπεμφθούν σε δίκη για το κακούργημα της απιστίας τα 6 μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το κακούργημα της απιστίας σχετικά με την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που ολοκληρώθηκαν εντός του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έξι εμπειρογνώμονες οι οποίοι απολογήθηκαν πρόσφατα στον ανακριτή κατά της διαφθοράς, Κώστα Σαργιώτη, κατηγορούνται ότι «αν και μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το Δ.Σ. ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ».

Μετά την απολογία τους, πάντως, και οι έξι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ολοκληρώνοντας την ανάκριση για το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ.Σαργιώτης απέστειλε τη δικογραφία αυτή στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφασίσει εάν και θα παραπεμφθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, όμως για το δεύτερο σκέλος της έρευνας που αφορούσε την κακουργηματική υπεξαίρεση της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, έκλεισε την έρευνα αποστέλλοντας τυπικές κλήσεις στους κατηγορουμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς, Κώστας Σαργιώτης, οι κατηγορούμενοι με τις ενέργειες τους δεν παραβίασαν τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ και άρα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί τα αδίκημα της υπεξαίρεσης για το οποίο είχε ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Οι επίμαχες δύο δικογραφίες αφορούν τόκους που δεν αποδόθηκαν στον Ειδικό Λογαριασμό του Δημοσίου από τις πωλήσεις 28 ακινήτων του Δημοσίου και τη πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην εταιρεία Emma Delta Ltd., την περίοδο 2014. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, τα ποσά αυτά από τους τόκους παρακρατήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ για ένα μικρό χρονικό διάστημα αν και θα έπρεπε το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες, μετά το τέλος της διαδικασίας να πιστωθούν στον Ειδικό Λογαριασμό του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκύπτει ποινική ευθύνη των κατηγορουμένων καθώς «δεν ιδιοποιήθηκαν τους τόκους αλλά τα χρήματα αυτά παρέμειναν στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ για να καλύψουν ανάγκες του για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, όπως προβλέπεται από τον καταστατικό νόμο του Ταμείου». Έτσι, ο ανακριτής προχώρησε στην αποστολή τυπικών κλήσεων προς τους κατηγορουμένους.

Παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ, υποστήριζαν πάντως από την πρώτη στιγμή πως ο ιδρυτικός νόμος του Ταμείου κατατάσσει τους τόκους στα έσοδα του Ταμείου, απαιτούμενα για τη λειτουργία του ενώ σημείωναν, πως από το 2015, με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου, αποδίδονται και οι τόκοι. Μάλιστα, επικαλούμενοι τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, κύκλοι του Ταμείου επεσήμαναν πως τα έσοδα διατίθενται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, την αποπληρωμή τυχόν χρεών του, την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων και την πληρωμή των κάθε είδους δαπανών που απαιτούνται για την εκπλήρωση του σκοπού του.

Μια τρίτη δικογραφία «καρμπόν» για υπεξαίρεση σε βάρος των διοικούντων του ΤΑΙΠΕΔ αφορά τόκους από τη μεταβίβαση του κτιρίου του Golden Hall εκκρεμεί στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα.

Και οι τρεις υποθέσεις που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μετά από παραγγελία της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Ράϊκου αφορούν ποσό υπεξαίρεσης το οποίο υπολογίζεται πως δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης