Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις καταβολές των συντάξεων του ΟΑΕΕ ή για μείωσή τους, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, έδωσε ο νέος διοικητής του Οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, έθεσαν στον κ. Πετρόπουλο τον προβληματισμό και τις αγωνίες των ασφαλισμένων για το μέλλον του Ταμείου καθώς και για τα οικονομικά και διαδικαστικά προβλήματα που συναντούν κατά τη συναλλαγή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου αναφέρεται ότι ο κ. Πετρόπουλος τάχθηκε καθαρά υπέρ της ενιαίας, καθολικής, δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, συμμερίστηκε την αγωνία των ασφαλισμένων για το μέλλον του Ταμείου, αλλά, όπως τόνισε, υπάρχουν όλα τα δεδομένα, μαζί και η απόφαση της κυβέρνησης, να ξεπεραστούν τα προβλήματα βιωσιμότητας.

Επεσήμανε ότι η προσέλευση στη νέα ρύθμιση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί η συνέπεια των πληρωμών, διότι είναι πολύ χαμηλές οι δόσεις, και ότι κάθε ιδέα από την οποία μπορεί να βγουν ωφελημένοι το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι μπορεί να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.

Μάλιστα, δήλωσε εχθρός λαϊκίστικων ρυθμίσεων και λύσεων που χαϊδεύουν αφτιά και ικανοποιούν προσωρινά κάποιες ανάγκες αλλά υπονομεύουν κυριολεκτικά τις συντάξεις, νυν και μελλοντικές, όπως η ελεύθερη επιλογή κλάσεων που θα είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουμε όλοι σε μια κλάση, την κατώτερη, μη αναλογιζόμενοι τις τραγικές συνέπειες, ενώ συνέδεσε με την μελέτη των επιπτώσεων την πρόταση για γενική μείωση των εισφορών, λόγω μείωσης του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι του προκαλεί κατάπληξη το εύρος της εισφοροαποφυγής διά της πλασματικής μεταφοράς της τυπικής έδρας σε περιοχές ΟΓΑ, ενώ στην πραγματικότητα η δραστηριότητα ασκείται στα αστικά κέντρα, πράγμα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί.

Παράλληλα, είπε ότι προβληματίστηκε από τις αναίτιες απώλειες εσόδων λόγω μετάταξης των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων στον ΟΓΑ και ότι θα ζητήσει επανεξέταση.

Για το θέμα της κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέφερε την πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων που αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές με το νέο νομοσχέδιο.

Παρατήρησε ότι έχει γνώση της καθυστερημένης δομής μηχανοργάνωσης του ΟΑΕΕ καθώς και των καθυστερήσεων έκδοσης σύνταξης, πράγματα που θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.
Όσον αφορά στις κατασχέσεις διαβεβαίωσε τους ενδιαφερομένους ότι ο ΟΑΕΕ, στο πλαίσιο της κοινωνικής του διάστασης, δεν έχει ζητήσει και δεν θα ζητήσει κατάσχεση από το ΚΕΑΟ.

Για το θέμα της παρακράτησης των κοινωνικών εισφορών προς ΟΑΕΔ τόνισε ότι μπορεί να διευθετηθεί σταδιακά ανάλογα με τα οικονομικά του Οργανισμού, ενώ για το ζήτημα του διαχωρισμού των εισφορών σύνταξης και περίθαλψης δήλωσε ότι είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης