Το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ZEUS» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε το κεραυνικό πλήγμα, το οποίο σήμερα το πρωί χτύπησε μία 52χρονη γυναίκα στον Πευκιά Σκοπέλου, την ώρα που εκτελούσε αγροτικές εργασίες και η οποία βρήκε ακαριαίο θάνατο. Περίπου 50 κεραυνοί είχαν ανιχνευθεί στην ευρύτερη περιοχή από το «ZEUS» μέχρι τις 11:00 το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδηγίες προστασίας από κεραυνούς

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, το ΕΑΑ-meteo υπενθυμίζει για λόγους προστασίας ότι:

Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κεραυνοί μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.

Αν ακούτε τις βροντές, σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή που είναι αρκετά κοντά, ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού.

Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν, ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.

Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.

Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτίριο.

Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.

Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς, αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.

Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητήστε καταφύγιο.

Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεις. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.

Αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί από κεραυνό, ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού. Αν το θύμα δεν αναπνέει, προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές. Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις, επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό, δεν φέρουν κανένα ηλεκτρικό φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.

Ο καιρός την Τετάρτη

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης κυρίως για τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 9 έως 22, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 11 έως 22, στα νότια ηπειρωτικά από 12 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 22, στα Δωδεκάνησα από 16 έως 23, στην Κρήτη από 11 έως 24 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 14 έως 21 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ με μικρή ενίσχυση το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης