Απάντηση στα πυρά που δέχτηκαν δικαστές και εισαγγελείς με αφορμή τις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες, για το 2015 και 2016, έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, μιλώντας στην Πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο της Αθήνας από όλες τις δικαστικές Ενώσεις για τις δραματικές μειώσεις στις συντάξεις τους.

«Τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία» τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και πρόσθεσε : «Επαναλαμβάνω, άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σεβαστίδης ξεκαθάρισε πως η προσφυγή τους στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. «Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως, αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχηση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ» υπογράμμισε.

Για απόγνωση των συνταξιούχων έκανε λόγο ο κ. Σεβαστίδης μιλώντας για τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών τονίζοντας ότι με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις μειώθηκαν 40%, με αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις από τις περικοπές να ανέρχονται στο 74%.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η σύνταξη για τον πρόεδρο του Ανωτάτου δικαστηρίου θα φθάσει στα 1.180 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι περικοπές αφορούν όλους τους συνταξιούχους, ο νομικός αγώνας που θα δώσουν οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί με την στήριξη των δικαστικών Ενώσεων, εδράζεται σε μία ειδική συνταγματική βάση» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και κατέληξε λέγοντας ότι «στον αγώνα που ξεκινούν οι συνταξιούχοι, θα έχουν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των παιδιών σας, των νέων γενεών, που αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει, την αδικία που βιώνετε, τις δικαιολογημένες προσδοκίες σας για αξιοπρεπείς συντάξεις που διαψεύστηκαν χωρίς καμία δική σας ευθύνη. Οι εν ενεργεία συνάδελφοί σας θα είμαστε στο πλευρό σας και θα βοηθήσουμε τον δίκαιο αγώνα σας».

«Συνταξιοκτόνο» χαρακτήρισε τον νόμο Κατρούγκαλου η πρόεδρος της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών Αγγελική Λαϊνιώτη εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι είναι αντισυνταγματικός. «Το τελείως παράλογο που προκύπτει από αυτό το νόμο, είναι ότι όσο περισσότερα χρόνια δουλεύει κανείς και όσο πιο πολλές εισφορές έχει, τόσο μεγαλύτερες είναι οι περικοπές του.» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Σταμάτης Γιακουμέλος υπογράμμισε ότι «μισθωτοί και συνταξιούχοι, κυρίως της μεσαίας τάξης, είναι τα μόνιμα υποζύγια για να αντλήσει το κράτος έσοδα ενώ οι δικαστικοί που θεωρήθηκαν υψηλόμισθοι δεχθήκαμε, κατά τη διάρκεια της κρίσης, πολύ σκληρή μεταχείριση».

Με κοινό ψήφισμα τους οι δικαστικές Ενώσεις ζητούν «την ανάκληση της μείωσης που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις των δικαστικών, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων» και δηλώνουν ότι «από κοινού συνταξιούχοι και εν ενεργεία θα διεκδικήσουν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους». «Οι νέες περικοπές των συντάξεων προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές» αναφέρουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης