Για έβδομη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα Άγονη Γραμμή Γόνιμη συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Αντίπαρος, Αμοργός, Ηρακλειά, Τήλος, Χάλκη οι φετινοί σταθμοί του προγράμματος με σειρά πολιτιστικών, και όχι μόνο, δράσεων. Μουσικές βραδιές με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, παραστάσεις όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί με το Λύκειο των Ελληνίδων, σύγχρονος χορός με την ομάδα Ακροποδητί, εργαστήρια ρομποτικής από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, μαθήματα Kung –fu με τον Αθλητικό Σύλλογο «Αετός», σεμινάρια Α΄ Βοηθειών με τους Εθελοντές – Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το πρόγραμμα Άγονη Γραμμή Γόνιμη, παραμένει πιστό στο αρχικό του όραμα που είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, η οικοδόμηση ενός πεδίου πολύτροπης έκφρασης και η καλλιέργεια των προσωπικών δυνατοτήτων για όλους ανεξάρτητα του τόπου διαμονής τους. Με την εμπειρία των προηγούμενων ετών, αλλά και τη γόνιμη συνεργασία των κατοίκων της άγονης γραμμής, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται διαρκώς με διαδραστικές βιωματικές εμπειρίες, εργαστήρια επιμόρφωσης, διαλέξεις, εκθέσεις, εμπλουτισμό βιβλιοθηκών, ιατρικές εξετάσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και συναυλίες. Έτσι, από το 2007 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί παραπάνω από 50 επισκέψεις σε 21 νησιά κατά τους χειμερινούς μήνες, καθιστώντας την Άγονη Γραμμή Γόνιμη το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα σε νησιά της άγονης γραμμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά από εφτά χρόνια συνεχούς παρουσίας στα νησιά της άγονης γραμμής, πιστεύουμε ότι έχει οικοδομηθεί, πια, μια πολύ ζεστή σχέση με την τοπική κοινωνία. Οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση του προγράμματος παίρνονται σε συνεργία με τους μαθητές, τους δασκάλους και τους κατοίκους του κάθε νησιού, οδηγώντας μας, οι ίδιοι, πολλές φορές στο τι εργαστήρια ή σεμινάρια θα έχουμε. Κάθε χρόνο προσπαθούμε, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις, να συνεργαστούμε με τους κορυφαίους εκπροσώπους κάθε χώρου και να διευρύνουμε το πλαίσιο των δραστηριοτήτων. Δεν αντιμετωπίζουμε την Άγονη Γραμμή Γόνιμη ως μια τυπική κοινωνική υποχρέωση, αλλά ως αυτονόητη παροχή ισότιμης πρόσβασης στον πολιτισμό ανεξάρτητα από το που ζεί κάποιος.

Μέσα από το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των νησιών να λαμβάνουν κάποια ερεθίσματα τα οποία εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να λάβουν αλλιώς. Οι δράσεις της Άγονης Γραμμής Γόνιμης, είναι πολύ σημαντικές. Είναι σημαντικές, για τον εξής λόγο: κρατούν τη σύγκρουση και το αίμα μακριά. Οι άνθρωποι, κατά βάθος, δεν θέλουν να φάει ο ένας τον άλλον. Καμιά φορά “τρελαίνονται” και το προσπαθούν, αλλά γι’ αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχουν εκατοντάδες δράσεις, όπως του πάτερ Αντώνιου, της Μ.Κ.Ο Δεσμός, της Οργάνωσης Γη, του μουσικού χωριού στο Πήλιο κ.λ.π. όπου η «καραμέλα» της εποχής μας, η λέξη αλληλεγγύη δεν αφορά κάποιους «καθαρούς» άλλα το σύνολο της κοινωνίας» αναφέρει ο Στέφανος Νόλλας, υπεύθυνος του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς, το οποίο έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνεται αρχές Ιουνίου περιλαμβάνει:

Αντίπαρος: μαθήματα Kung – fu από τον Α.Σ. «Αετός» με τους Γιώργο Διβάνη (παγκόσμιος πρωταθλητής) και Πάνο Παπαδημητρόπουλο (πρωταθλητής Ελλάδος), μαθήματα σύγχρονου χορού από το χοροθέατρο «Ακροποδητί» με τις Ιωάννα Αντώναρου, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου και Ηλιάνα Καλαποθαράκου. Η αυλαία πέφτει το διήμερο 22-24 Μαΐου με την παρουσίαση των εργαστηρίων, και συναυλία από το Κουαρτέτο της ΚΟΑ. Επίσης, Εθελοντές – Διασώστες του Ε.Ε.Σ. με την Ντορίνα Μοσχονά θα παραδώσουν σεμινάρια Α’ βοηθειών.

Αμοργός: μαθήματα ακροβατικών από το Circo Cachivache με τους Μανώλη Καρυωτάκη και CamiloBetancor. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται 17-20 Μαΐου με την παρουσίαση των εργαστηρίων από τους μαθητές που συμμετείχαν sto εργαστήριο και παράσταση από το Studio Όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ηρακλειά: εργαστήρια Ρομποτικής σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Εργαστήρι Αυτόματου Ελέγχου με την Θεοδοσία Κωστάκη, μηχανολόγο – μηχανικό.

Τήλος: ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων με τον Γρηγόρη Λιναρά. Συναυλία από το Κουαρτέτο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Χάλκη: Το τριήμερο 4-7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των εργαστηριών και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με συναυλία της ΚΟΑ.

Το πρόγραμμα Άγονη Γραμμή Γόνιμη τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιμέλεια:Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης