Ο πόλεμος των σκουπιδιών

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017, 09:05
Ο πόλεμος των σκουπιδιών
Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και συμβασιούχων στην Καθαριότητα, με τους πολίτες να βρίσκονται στη μέση και να είναι αντιμέτωποι τα τελευταία 24ωρα με το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων.

Το αδιέξοδο που προέκυψε με τους συμβασιούχους στην Καθαριότητα έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία κορυφώνεται η τουριστική σεζόν​
Πολλές περιοχές της Αττικής έχουν μετατραπεί σ’ ένα απέραντο… σκουπιδαριό, την ώρα που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η συσσώρευση σκουπιδιών. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με τους πολίτες κυριολεκτικά να αλλάζουν πεζοδρόμια, κρατώντας τη μύτη τους, καθώς οι σακούλες με τα απορρίμματα σχηματίζουν λόφους και η διάβαση είναι απροσπέλαστη.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος γνωστοποίησε από τη μεριά του ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι, προχωρώντας παράλληλα σε συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να παραμένουν σε κλειστούς χώρους (στην καλύτερη και κλιματιζόμενους).

Ήρθαν για διακοπές και βρήκαν... σκουπίδια

Το αδιέξοδο που προέκυψε με τους συμβασιούχους στην Καθαριότητα έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία κορυφώνεται η τουριστική σεζόν, με τους ξένους επισκέπτες να αδυνατούν να αναπνεύσουν από τη δυσοσμία και να ρωτούν με απορία κάτοικους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας για το τι έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης.

Παρόμοια εικόνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα), όπου έχουν ξεκινήσει και οι πρώτοι ψεκασμοί για τα μικρόβια και τα ποντίκια.Τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη η απεργία

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε σήμερα το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση του Π. Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων.

Έτσι, εν αναμονή μεγάλου καύσωνα και με "βουνά" από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.). Επίσης, για αύριο Δευτέρα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης που θα προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που απέρριψαν οι συνδικαλιστές, προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους - παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.

Από την πλευρά της η ΠΟΠ - ΟΤΑ αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων της, καθώς έκρινε ότι με τη ρύθμιση του κ. Σκουρλέτη διασφαλίζεται η συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017, 13:44