«Ο οικισμός στα Μέγαρα είναι οργανωμένος»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, 09:25
«Ο οικισμός στα Μέγαρα είναι οργανωμένος»
Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μίλησε για την απόφαση κατεδάφισης του καταυλισμού στο Χαλάνδρι και για την επικείμενη μεταφορά των Ρομά στο όρος Πατέρας Μεγάρων.

Ειδικότερα, ο Μανώλης Αγγελάκας εξήγησε ότι σήμερα το πρωί θα ξεκινήσει η κατεδάφιση των 12 ακατοίκητων κτισμάτων και πρόσθεσε ότι εφόσον βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα χρειαστούν έναν με δύο μήνες για την εγκατάσταση των Ρομά εκεί. Υπενθυμίζεται πως δόθηκε παράταση έως και έξι μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για μετεγκατάσταση των αθιγγάνων στο όρος Πατέρα, ο κ. Αγγελάκας υποστήριξε ότι στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένας οργανωμένος οικισμός. Επίσης, έριξε το γάντι στον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, που διαφωνεί με τη μεταφορά των Ρομά στο όρος Πατέρας και τον κάλεσε να προτείνει νέα τοποθεσία. Εκπρόσωπος των Ρομά δήλωσε, από τη μεριά του, ότι «θα αποχωρήσουμε από τον καταυλισμό του Χαλανδρίου, εφόσον υπάρξει συμφωνία για τη μετεγκατάστασή μας σε άλλη περιοχή».

Η αναστολή στη μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρας αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη. Συνολικά στον καταυλισμό υπάρχουν 67 κτίσματα. Όταν βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία και μεταφερθούν εκεί οι Ρομά, τότε, συνεργεία θα κατεδαφίσουν ολόκληρο τον καταυλισμό και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης των οικοπέδων πίσω στους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ρομά, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των Ρομά είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

Διαβάστε επίσης:
Νομισματοκοπείο: Σήμερα η κατεδάφιση 12 κτισμάτων στον καταυλισμό, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, 07:59

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, 09:28