Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στα επεισόδια των τελευταίων ημερών στα ελληνικά νησιά με αφορμή την προωθούμενη κατασκευή κλειστών κέντρων για νεοαφιχθέντες πρόσφυγες.

Υπό τον τίτλο «Θέλουμε τα νησιά μας πίσω» η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε Χίο, Σάμο και Λέσβο με αφορμή τη σχεδιαζόμενη κατασκευή κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει το εκτενές ρεπορτάζ, «[…] η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμμένει στα σχέδιά της, τα οποία χαρακτηρίζει και εκπλήρωση μιας προεκλογικής υπόσχεσης. Πριν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου χρόνου η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, να θέσει υπό έλεγχο τη μεταναστευτική κρίση. Τα κλειστά κέντρα αποτελούν μέρος της στρατηγικής αυτής. Πρόκειται να είναι έτοιμα προς λειτουργία το αργότερο το καλοκαίρι, οπότε αναμένεται αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι αντίπαλοι των πρόσθετων αυτών κέντρων στα νησιά αντιτείνουν ότι δεδομένου του μεγάλου αριθμού αφίξεων παράτυπων μεταναστών αλλά και με το ποσοστό επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία να παραμένει χαμηλό, είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να γεμίσουν και τα νέα κέντρα υποδοχής. Την επιχειρηματολογία τους ενισχύει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα οπότε και καταγράφονται λιγότερες αφίξεις από την Τουρκία, η κυβέρνηση και κόντρα στις υποσχέσεις της δεν έχει καταφέρει να αποσυμφορήσει σημαντικά τους ήδη υπάρχοντες καταυλισμούς».

Spiegel: Άνευ προηγουμένου βία

«Επανάσταση στη Λέσβο είναι ο τίτλος σχετικού μακροσκελούς ρεπορτάζ του Spiegel. Με ανταπόκριση από τη Λέσβο το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται διεξοδικά στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών με την αστυνομία σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις θέτουν πλέον εν αμφιβόλω τα σχέδια της κυβέρνησης περισσότερο από ποτέ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το Spiegel και στην αντίδραση της αστυνομίας. «Από την πλευρά της η ελληνική αστυνομία απάντησε με τη χρήση βίας στην οργή των κατοίκων. Την ώρα που διασχίζουν τους δρόμους χτυπούν σταθμευμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια. Οι αστυνομικοί αποπαίρνουν ειρηνικούς διαδηλωτές και δημοσιογράφους, τους βρίζουν και τους σκουντάνε».

Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, «τα κλειστά κέντρα είναι τρόπον τινά το τελευταίο απεγνωσμένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους προσφυγικούς αριθμούς που από το περασμένο καλοκαίρι αυξάνονται και πάλι. Επίσπευση απελάσεων και διαδικασιών και κλειστά κέντρα είναι, παρεμπιπτόντως, μέτρα τα οποία συνέστησαν στην Αθήνα οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Το σκεπτικό: μόλις μαθευτεί ότι γίνονται απελάσεις θα έρχονται λιγότεροι».

Και συνεχίζει: «Η άνευ προηγουμένου βία στη Λέσβο εγείρει ωστόσο αμφιβολίες. Η άμεση αντίδραση των κατοίκων καταδεικνύει ότι τα σχέδια μπορούν να καταρρεύσουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Τα σχέδια έγιναν χωρίς τις γυναίκες και τους άνδρες της Λέσβου. Από την Τετάρτη είναι πλέον σαφές ότι χωρίς αυτούς δεν γίνεται. Η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει τις καρδιές των ανθρώπων και με δακρυγόνα αυτό είναι δύσκολο. Προφανώς αυτό το αντελήφθη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που προτίθεται να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις. Επιπλέον την Πέμπτη συναντάται με τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστούν τα κέντρα».

«Η αστυνομία έχει όπλα, εμείς τις καρδιές και τις ψυχές μας»

Σχετικό ρεπορτάζ φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση και η Zeit που παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Η συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα προκάλεσε οργή όταν μετά από εβδομάδες ανεπιτυχών συνομιλιών με τις τοπικές αρχές έστειλε μηχανήματα και εκατοντάδες αστυνομικούς στη Λέσβο και τη Χίο. Η αστυνομία έχει “όπλα, εμείς τις καρδιές και τις ψυχές μας”, λέει ο πατέρας Στρατής. Πολλοί κάτοικοι των νησιών διαμαρτύρονται για την παρουσία χιλιάδων προσφύγων που κατά την άποψή τους συνιστούν απειλή για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. “Δεχόμαστε πρόσφυγες πολέμου αλλά οι εγκληματίες πρέπει να φύγουν”, λέει ο πατέρας Στρατής».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης