Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Από ιδιωτικός υπάλληλος… καταχρεωμένος εκδότης. Με αυτήν τη φράση θα μπορούσε να περιγραφεί η ιστορία του Ε.Γ., ενός μικρομεσαίου ιδιωτικού υπαλλήλου, ο οποίος, λόγω μιας «επαγγελματικής» συμφωνίας με τον πάλαι ποτέ κραταιό εκδότη A.Λ., είδε τη ζωή του να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και τα χρέη του να εκτοξεύονται στα ύψη αγγίζοντας το 1,5 εκατομμύριο ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012, όταν ο Ε.Γ. προσεγγίστηκε από στέλεχος εκδοτικής εταιρείας, το οποίο του πρότεινε να γίνει διευθύνων σύμβουλος έναντι κάποιων χιλιάδων ευρώ.

Όπως είναι λογικό, ο ιδιώτης παραξενεύθηκε, καθώς ουδεμία σχέση είχε με τον χώρο των εκδόσεων, ωστόσο οι αμφιβολίες του κάμφθηκαν μετά τη -μία και μοναδική- συνάντηση που είχε με τον ιδιοκτήτη στις 6 Αυγούστου 2012. Στο επίμαχο ραντεβού ο εκδότης τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαζόταν καν να εκτελεί τα νέα του καθήκοντά, παρά μόνο να αναφέρεται ως διευθύνων σύμβουλος στη σύνθεση του Δ.Σ., και όλα αυτά με το δέλεαρ ότι θα εισέπραττε -όπως και έγινε- 10.000 ευρώ.

Ο Ε.Γ. συμφώνησε χωρίς προφανώς να γνωρίζει -αν και θα έπρεπε- τον νόμο περί αλληλέγγυας ευθύνης, ο οποίος προβλέπει «εις ολόκληρον ευθύνη των μελών του Δ.Σ. σε περίπτωση που το Νομικό Πρόσωπο που εκπροσωπούν χρωστάει ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον έμαθε μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2012, όταν και ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι «Εκδόσεις» σταματούν τη λειτουργία τους και βάζουν λουκέτο.

Με το κλείσιμο της εταιρείας, τα χρέη ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ πέρασαν στον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, που δεν ήταν άλλος από τον άτυχο Ε.Γ. Ο ίδιος, σύμφωνα με υπόμνημα που έχει αποστείλει τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών και εξασφάλισε το zougla.gr, δεν είχε ενημερωθεί ποτέ για τα χρέη της εταιρείας.

Βέβαια, μετά την πρόταση να τοποθετηθεί σε μια τόσο νευραλγική θέση στην εκδοτική επιχείρηση, θα όφειλε πρωτίστως να γνωρίζει τόσο τις υποχρεώσεις όσο και τις προοπτικές της, κάτι όμως που δεν φρόντισε -για κακή του τύχη- να μάθει ποτέ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, «όταν μου είπαν να γίνω διευθύνων σύμβουλος, δεν γνώριζα αλλά το κυριότερο δεν ενημερώθηκα ούτε για τον σχετικό νόμο ούτε για τα υπέρογκα χρέη της εταιρείας. Δεν άσκησα ούτε λεπτό τα καθήκοντά μου ως διευθύνων σύμβουλος.
Δεν εμφανίστηκα ποτέ στην εταιρεία, δεν γνώριζα και δεν ενημερώθηκα ποτέ για τα τεκταινόμενα. Είχα και έχω άλλη εργασία ως ιδιωτικός υπάλληλος. Ο επιχειρηματίας μου φόρτωσε χρέη 1.400.000 ευρώ σε εφορία και ταμεία, και ο ίδιος γλύτωσε από τα πάντα, αν και είναι ο πραγματικός οφειλέτης».

Αποτέλεσμα, μάλιστα, της συμφωνίας του Ε.Γ. με τον κ. Λ. ήταν να κατασχεθεί ο μισθός του ως ιδιωτικού υπαλλήλου και πλέον να κινδυνεύει να πάει φυλακή.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, άλλη μεγάλη εκδοτική εταιρεία με «γνωστά αφεντικά», η οποία μετά το κλείσιμο της προαναφερθείσας επιχείρησης, ενοικίασε περιοδικό στον χώρο του αυτοκινήτου, αρνείται μέχρι και σήμερα να καταβάλει τα οφειλόμενα.

Όπως αναφέρει ο E.Γ. στην αναφορά του, «Από την 1/1/2014 έχω εκχωρήσει στη ΦΑΕ και αργότερα στο ΚΕΜΕΕΠ τη σύμβαση με την οποία έχει γίνει ενοικίαση του περιοδικού… με την εταιρεία «AΕ». Η συγκεκριμένη όμως εταιρεία δεν τηρεί τη σύμβαση και δεν πληρώνει αυτά που συμφώνησε (7% επί των εσόδων). Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν χαθεί έσοδα για το Δημόσιο, σημαντικότερα από όσα έχει κατασχέσει από τον μισθό μου».

Αυτό που ζητεί πλέον ο ιδιώτης είναι οι Αρχές να ασχοληθούν με την υπόθεση προκειμένου να διαλευκανθεί.

Σ.Σ. Τα ονόματα των εκδοτών βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr και δεν δημοσιεύονται περισσότερα στοιχεία έως ότου περατωθούν νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι Αρχές θα πρέπει να μεριμνήσουν, καθώς πρόκειται για συνήθη τακτική χρεωμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι για να γλυτώσουν από την τσιμπίδα του νόμου και με δέλεαρ μερικά ευρώ, καταστρέφουν τις ζωές ανυποψίαστων θυμάτων. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης