Νέα στοιχεία για την πολυσχιδή δράση της συμμορίας των Ρομά που είχε διαρρήξει περισσότερα από 2.000 σπίτια σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζει το zougla.gr.

Ο τρόπος δράσης τους, τα παρατσούκλια των μελών της οργάνωσης, αλλά κυρίως η μεθοδολογία τους και η αποτελεσματικότητά τους είχαν δημιουργήσει μεγάλους πονοκεφάλους στις διωκτικές Αρχές που κατάφεραν τελικά να εξαρθρώσουν την «εγκληματική οργάνωση», όπως αποκαλείται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν για την Αστυνομία πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν οι άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου εξάρθρωσαν μια ομάδα διαρρηκτών που είχαν ρημάξει τα σπίτια της περιοχής.

Ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας αμέσως και κυρίως λόγω διάφορων σημειωμάτων που βρήκε στην κατοχή των συλληφθέντων κατάλαβε ότι είχε να κάνει με κάτι μεγαλύτερο από μια απλή σπείρα διαρρηκτών.             

                                       Πατήστε εδώ για να δείτε τα κλοπιμαία αξίας εκατομμυρίων ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι άρχισε σταδιακά να ψάχνει σε βάθος την υπόθεση, με αποτέλεσμα η έρευνα να φθάσει σε αποκαλύψεις και τελικά τον συντονισμό των ερευνών και των επιχειρήσεων να αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής.

Ήδη ερευνάται η εμπλοκή δυο επώνυμων bon viveur που τους συνέδεε το πάθος τους για τις ωραίες γυναίκες και τα γρήγορα αυτοκίνητα.


 Δείτε επίσης: Έτσι χτυπούσε η συμμορία

Ένας εκ των δύο διαφεύγει, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες των αρμόδιων Αρχών, ενώ ο δεύτερος έχει ήδη συλληφθεί και του αποδίδεται ο ρόλος του κλεπταποδόχου της συμμορίας.

Ο λόγος για τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αγγλούπα που σε νόμιμες τηλεφωνικές υποκλοπές της ΕΥΠ συνομιλεί με μέλη του κυκλώματος, αλλά και ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων του κέντρου της Αθήνας για κλοπιμαία.

Ποιος είναι ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγλούπας που απασχολούσε σχεδόν καθημερινά τις lifestyle σελίδες περιοδικών και εφημερίδων;

Η πολυτάραχη ζωή του Αλέξανδρου Αγγλούπα, τα όπλα και ο τραυματισμός της Φαρμάκη

Τον Νοέμβριο του 2011 ο Αλέξανδρος Αγγλούπας είχε γίνει πρωτοσέλιδο όταν πυροβόλησε την αδελφή της Όλγας Φαρμάκη, Γωγώ.

Η 26χρονη είχε μεταφερθεί νύχτα εσπευσμένα στο ΝΙΜΙΤΣ αντιμετωπίζοντας ακατάσχετη αιμορραγία.

Είχε τραυματιστεί σοβαρά στην αριστερή βουβωνική χώρα από σφαίρα που προήλθε από το όπλο του επιχειρηματία και συντρόφου της αδερφής της, Αλέξανδρου Αγγλούπα, όταν αυτό εκπυρσοκρότησε «κατά λάθος», όπως υποστήριξαν στις καταθέσεις τους τόσο η Όλγα Φαρμάκη όσο και ο κάτοχος του όπλου. «Πήγα να βγάλω από το σακάκι μου το πιστόλι που κατείχα νόμιμα και αυτό εκπυρσοκρότησε», είχε υποστηρίξει τότε ο επιχειρηματίας.

Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα και καθώς η Γωγώ Φαρμάκη έχει συνέλθει καταθέτει ανατρέποντας τις καταθέσεις της αδελφή της και του φίλου της, καθώς διαψεύδει τα περί ατυχήματος και δηλώνει στις αστυνομικές Αρχές ότι ο επιχειρηματίας δεν την πυροβόλησε κατά λάθος.

Μάλιστα, στη συμπληρωματική κατάθεση που δίνει στις 2 Μαρτίου του 2012, όταν είχε πλέον συνέλθει και ήταν σε θέση να μιλήσει, η Γωγώ Φαρμάκη περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το συμβάν.

Αποκαλύπτει ότι είχε προηγηθεί φιλονικία ανάμεσα τους. Ότι συναντήθηκαν οι τρεις τους στο σπίτι όπου διέμενε μαζί με την αδερφή της. Πως ο επιχειρηματίας προκάλεσε μεγάλη φασαρία αναποδογυρίζοντας έπιπλα και σπάζοντας αντικείμενα. Πως ο πυροβολισμός δεν ήταν τυχαίος, αλλά εσκεμμένος.

«Με το που τον είδα να έρχεται βίαια προς το μέρος μου φοβήθηκα πολύ και άρχισα να ανεβαίνω τρέχοντας τη σκάλα προς την κρεβατοκάμαρα. Αυτός με ακολούθησε κυνηγώντας με, ενώ πίσω του ερχόταν η Όλγα. Κάθισα στο κεφαλάρι του κρεβατιού μαζεμένη από τον φόβο μου και με σκυμμένο το κεφάλι. Εκείνος μου ζήτησε ξανά το σκυλί μου, τη Ζιζέλ, και όταν αρνήθηκα για άλλη μια φορά να του τη Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονοδώσω, με πυροβόλησε. Δεν κατάλαβα τι είχε συμβεί και σηκώνοντας το κεφάλι μου είδα τον Αγγλούπα να κρατάει ένα όπλο και να με σημαδεύει και μετά είδα την κοιλιά μου γεμάτη αίματα. Τότε η Ολγα άρχισε να τον βρίζει και να τσιρίζει ζητώντας να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όπως και έγινε. Μέσα στον πανικό μου και ενώ είχα τις αισθήσεις μου, θυμάμαι ότι η Ολγα κι εγώ ήμασταν στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. Οδηγούσε ο Αγγλούπας».

  Ο Αλέξανδρος Αγγλούπας, κατά τα λοιπά είναι ένας bon viveur  με ιδιαίτερη αδυναμία στο λουλουδοπόλεμο, τις όμορφες γυναίκες και τα πανάκριβα αυτοκίνητα.

Γιος ιδιοκτήτη γνωστών εταιρειών γυναικείας ένδυσης άρχισε να συνάπτει σχέσεις με καλλονές από το χώρο του θεάματος, όπως την Γιάννα Νταρίλη και την Εύα Μιλλή μέχρι την Σάσα Μπάστα και Όλγα Φαρμάκη.

 Είχε  ιδιαίτερη αδυναμία στα όπλα καθώς όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες τον Ιανουάριο του 2013 μαζί με τους φίλους του κυκλοφορούσαν με τετρακίνητες γουρούνες στα χιονισμένα δάση της Αράχοβας, αρματωμένοι με πιστόλια, καραμπίνες και πολεμικά όπλα. Αν πρόκειται για αληθινά όπλα ή ρέπλικες το γνωρίζουν μόνοι οι ίδιοι.

Τις ημέρες εκείνων των Χριστουγέννων η παρέα του Αλέξανδρου Αγγλούπα αναστάτωσε ολόκληρο τον Παρνασσό, αποτυπώνοντας μάλιστα τις περιπέτειες της σε βίντεο και φωτογραφίες τα οποία ανέβασαν στο YouTube. 

Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα των νεαρών περιελάμβανε από κυνηγητό με θηριώδεις γουρούνες και τζιπ στα χιόνια ως τρικούβερτα γλέντια στις κοσμοπολίτικες ταβέρνες της περιοχής.

Τραγική ειρωνεία, λίγο πριν τα Χριστούγεννα συνελήφθη έξω από το σπίτι του στη Βουλιαγμένη για την υπόθεση των διαρρηκτών που απασχόλησε την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες.

Πως δρούσε η «χρυσή» συμμορία των Ρομά

Τέσσερις εγκληματικές υποομάδες, σε απόλυτη συνεργασία μεταξύ τους και με αυστηρή ιεραρχικήΤα αυτοκίνητα της σπείρας δομή και πειθαρχία συγκροτούσαν τη συμμορία, όπως τονίζεται στο ογκώδες διαβιβαστικό της Αστυνομία. «Η απρόσκοπτη, μακροχρόνια και έντονα αποτελεσματική δράση τους προσέδωσε στις υπό εξέταση εγκληματικές οργανώσεις εξαιρετική φήμη στον χώρο του υποκόσμου με αποτέλεσμα ετερόκλητα κακοποιά στοιχεία να προσεγγίσουν μέλη τους προσφέροντας με το αζημίωτο πληροφορίας για πιθανούς στόχους».

Υπόδικοι ή κατάδικοι στο παρελθόν για διαρρήξεις οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους, αν και ήταν άεργοι, ζούσαν στην απόλυτη χλιδή, σε πολυτελείς μεζονέτες στη Δυτική Αττική και τη Θεσσαλονίκη ενώ οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα κατέχουν πανάκριβα αυτοκίνητα με μεγάλη ιπποδύναμη.

Aκόμη και λίρες μεταξύ των κλοπιμαίωνΗ αγάπη τους άλλωστε για τα αυτοκίνητα ήταν το διακριτικό στοιχείο αυτής της συμμορίας η οποία διέθετε μεγάλο «στόλο» οχημάτων, κατά κανόνα μεγάλης ιπποδύναμης τα οποία μεταβίβαζαν εικονικά σε ανυποψίαστα ή και ανύπαρκτα πρόσωπα. Τα δικά τους πολυτελή αυτοκίνητα τα μέλη της συμμορίας τα χρησιμοποιούσαν μόνο για τις μετακινήσεις τους και όχι για τη… δουλειά, όπως συνήθιζαν στους καταγεγραμμένους διαλόγους τους, ν’ αποκαλούν τις κλοπές.

Στις δεκάδες κλοπές που διέπραξαν χρησιμοποιούσαν πολλές φορές το ίδιο αυτοκίνητο το οποίο έκαναν κυριολεκτικά αγνώριστο, αλλάζοντας του συχνά χρώματα με κατάλληλες μεμβράνες για να αποπροσανατολίζουν την Αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό πως, μόλις σε ένα μήνα, μέλη μίας υποομάδας άλλαξαν τέσσερις φορές το χρώμα σε ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο που έπαιρναν στις «επιχειρήσεις» τους! Το SEAT LEON που χρησιμοποιούσαν, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στις διαρρήξεις τους είχε αλλάξει χρώμα 10 φορές!

Εκτός όμως από τα αυτοκίνητα, τα μέλη της συμμορίας αρέσκονταν και στα κινητά στα οποία είχαν ενεργοποιήσει τηλεφωνικές συνδέσεις ανύπαρκτων προσώπων την ώρα που τα δικά τους ήταν ξεχασμένα…. στα σπίτια τους, απενεργοποιημένα. Έτσι, θα τους εξασφάλιζαν «άλλοθι» στην περίπτωση που η Αστυνομία θα έφτανε σ’ αυτούς για κάθε από τις ληστείες.

Στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας που αριθμεί περισσότερες από 160 σελίδες, επισημαίνεται με έμφαση η εκδικητικότητα που έδειχναν τα μέλη της συμμορίας στα θύματά τους. Όπως αναφέρεται τα θύματα επωμίζονταν εκτός από το βάρος της απώλειας των περιουσιακών τους στοιχείων και αυτό της επισκευής και ανακατασκευής των χώρων του σπιτιού.

«Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι κατά την κακοποιό δράση του, επιδίδονταν συστηματικά σε βανδαλισμούς, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές σε έπιπλα, μπανιέρες, πλακάκια κλπ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άφηναν ακόμη και τις βρύσες ανοικτές προκειμένου να πλημμυρίσουν οι οικίες των θυμάτων τους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων ήταν η πλέον αποθαρρυντική εικόνα της λεηλασίας και της καταστροφής κατοικιών και χώρων εργασίας, η οποία επιβεβαιώνει τη διαφθορά χαρακτήρα, την αντικοινωνικότητα και τα ταπεινά ένστικτα που χαρακτηρίζουν τους αυτουργούς τους».

Έχοντας την αίσθηση της απόλυτης ανομίας, οι δράστες απαξίωναν προκλητικά τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, είτε προσκομίζοντας πλαστά έγγραφα από δημόσιες υπηρεσίες ως άλλοθι είτε εκδηλώνοντας ακόμη και την πρόθεσή τους να δωροδοκήσουν κρατικούς λειτουργούς.

Στους διαλόγους των μελών της σπείρας που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι ξεκάθαρη η προσπάθειά τους να μην προδοθούν από τις συνομιλίες τους.

Μ.Χ Μπορείς να μου βρεις άτομο να έρθει να τα δει τώρα γιατί είναι πολλά και καλά;
Α.Α: Που;
Μ.Χ.: Αθήνα
Α.Α.: Αθήνα ε, τι πράγματα είναι;
Μ.Χ.: Rolex, Cartier, Bulgari…

Σε άλλο διάλογο, οι κατηγορούμενοι περιμένουν να φτιάξουν τη διάθεσή τους από τις….κλοπές!
Σ.Δ: Έλα Μπιλ, τι κάνεις;
Μ.Β.: Τι να κάνω ρε. Αμα πας για κανένα μεροκάματο (κλοπή) πάρε με και εμένα γιατί είμαι χάλια
Σ.Δ ναι βρε, το απόγευμα θα τα πούμε, εντάξει; Τώρα περιμένω να πάω για δουλειά(κλοπή) στέλνουν ένα YARIS ασημί, ξέρεις…
Σε άλλο σημείο, συζητούν για το ποιοι θα συμμετέχουν σε μία ακόμη διάρρηξη.

Ρ.Α :Ακούς; Δύο συζητήσεις να σου πω, πας; Ναι ή όχι; Έχω μία δουλειά με τσιγγάνους, ξέρω μία δουλειά να την κάνουμε.
Ρ.Σ: Έρχομαι να την κάνω αλλά δεν θέλω πολλά άτομα
Ρ.Α Το πολύ έξι άτομα, εσύ, εγώ ο Άλκης

Ρ.Χ: Μόλις πάρουμε να το πλύνουμε ναι το κρύψουμε σε ένα πάρκινγκ, να του αλλάξουμε χρώμα, να κάνουμε 2-3 μεταβιβάσεις και μετά να ξαναδουλέψουμε. (σ.σ εννοεί να ξανακλέψουμε)
Ε.Ζ: Ναι ε; 
Ρ.Χ: Ναι γιατί έχω πρόβλημα με το αμάξι.
Ε.Χ: Εντάξει ρε Μπάμπη, πάω για κάποιες δουλειές και θα τα πούμε.

Ρ.Χ: Τώρα πρόσεχε Ζάχο, μην πηγαινοέρχεσαι. Αν μπορείς κρύψε κάπου το αυτοκίνητο.
ΚΖ: Καλώς.
ΡΧ: Ή βγάλε τον ουρανό από πάνω και κάνε το άσπρο.
ΚΖ: Μόνο έτσι ε; 
ΡΧ: Πήγαινε κάνε άσπρο τον ουρανό.
ΚΖ: Άντε.

ΣΔ: Έχει καλό θέμα, γι’ αυτό; 
ΧΒ: Τι να βρω;
ΣΔ: Κασετόφωνο (σ.σ εννοεί ασύρματο στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ) 

Αυτό που πραγματικά εντυπωσίασε τους αστυνομικούς είναι «η αφθονία του υλικοτεχνικού τους εξοπλισμού», που διέθετε η συμμορία με κάποιους μάλιστα να αναλαμβάνουν τον ρόλο του ασυρματιστή αφού είχαν προμηθευτεί συσκευή ασυρμάτου για να παρακολουθούν τις συχνότητες και επικοινωνίες της αστυνομίας τη στιγμή των διαρρήξεων.

Στις επιχειρήσεις, μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας δεν παρέλειπαν να τηλεφωνούν στην Άμεσο Δράση για να παραπλανούν τους αστυνομικούς με άλλα περιστατικά για τα οποία θα έπρεπε να παρέμβουν.



Τα παρατσούκλια των μελών της οργάνωσης

Ευφάνταστα ήταν και τα παρατσούκλια που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης για να μην γίνονται αντιληπτοί  από τις διωκτικές αρχές. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις για να «αποκωδικοποιήσει» τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες.

Αρχικώς σαν αλαμπουρνέζικα ακούγονταν στους αστυνομικούς της Ασφάλειας οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών της μαφιόζικης συμμορίας, οι οποίοι, για να μη γίνονται κατανοητοί, χρησιμοποιούσαν μια «νεκρή» πλέον διάλεκτο Ρομά των Βαλκανίων.

Γι’ αυτό αναζήτησαν «αποκωδικοποιητές» σε έναν καταυλισμό Ρομά στη δυτική Αττική και τους βρήκαν στα πρόσωπα δύο ηλικιωμένων Ρομά.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου κατάφεραν να βρουν τους μεταφραστές, έναν 81χρονο και έναν 78χρονο, οι οποίοι μιλούσαν την ξεχασμένη διάλεκτο, την οποία αναγνώρισαν αμέσως όταν άκουσαν τη απομαγνητοφωνημένη συνομιλία που τους έβαλαν.

Έτσι ο «Εισαγγελέας», ο «Παχύς Βενιζέλος», «Μπίλιας», ο «Ράμπο» ο «Αράπος» ο «Μπάμπης ο Φλού» ο «Ρόκι» ο «κρουασάν» και ο «Μαραντόνα»  που ήταν κάποια από τα παρατσούκλια των μελών της οργάνωσης ταυτίστηκαν με συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα από τις αστυνομικές αρχές και το τέλος της δράσης της συμμορίας σταμάτησε απότομα με την σύλληψη πληθώρας μελών της.

Ακόμα αναζητούνται περί τα 45 μέλη της συμμορίας αλλά οι αρχές θεωρούν πως οι «εγκέφαλοι» έχουν συλληφθεί  και πως δεν πρόκειται να συνεχιστεί η εγκληματική δράση από τα ασύλληπτα μέλη, αφού το «χτύπημα» που πέτυχαν ήταν καίριο και μέχρι να οργανωθούν εκ νέου θα χρειαστούν χρόνο. 

Ο παρακάτω διάλογος είναι χαρακτηριστικός για τα παρατσούκλια που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της συμμορίας των Ρομά: 

ΡΧ: Άκου πήγαινε το αυτοκίνητο στο Μήτσο, ρώτα τον αν θα το τελειώσει σήμερα, εγώ θα πάω να πάρω κινητό. Εσείς πάρτε το Ρόκυ και φτιάξτε τη λάμπα, του αυτοκινήτου που είναι καμμένη και  πλύνετε το αμάξι.
ΖΞ: Το αυτοκίνητο ποιος θα πάει να το πάρει με την ΕΛ.ΠΑ; 
ΡΧ: Θα ο Κρουασάν εκεί θα πάει να πάρει λεφτά από τον Αρλία τον Φρέντι. 

Ο ασύλληπτος «κολλητός» του Αγγλούπα και οι μεταξύ τους «ύποπτες» συνομιλίες



Τον ρόλο του κλεπταποδόχου φαίνεται πως είχε στο κύκλωμα της «χρυσής» συμμορίας που είχε διαρρήξει πάνω από 2.000 σπίτια, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγλούπας.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας ο κ. Αγγλούπας αγόραζε από μέλη του κυκλώματος διάφορα κλοπιμαία, αλλά κυρίως ρολόγια μεγάλης αξίας.

Επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τα μέλη της συμμορίας, τα οποία του απέστειλαν φωτογραφίες των κλοπιμαίων μέσω της εφαρμογής κινητών τηλεφώνων viber, προκειμένου να διακριβώσει την αξία τους.

Πλήρωνε πάντα με μετρητά και σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας επικοινωνούσε τηλεφωνικά με κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην περιοχή του Χολαργού.

Μάλιστα είχε κάνει εκτός από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και επισκέψεις σε συγκεκριμένα κοσμηματοπωλεία και καταστήματα εκτίμησης πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων καθώς και σε εργαστήρια χρυσοχοΐας και αδαμαντοδεσίας.

Από τις αρχές ερευνώνται οι τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν φίλο του, επίσης λάτρη των ακριβών και γρήγορων αυτοκινήτων που είχε απασχολήσει παλαιότερα τις Αρχές με υπόθεση δολοφονικής επίθεσης εναντίον του.

Πρόκειται για τον δεύτερο bon-viveur της συμμορίας, ο οποίος είχε συχνές επαφές με τον Αλέξανδρο Αγγλούπα κάποιες από τις οποίες χαρακτηρίζονται «ύποπτες» από τις αστυνομικές Αρχές που τον αναζητούν και ισχυρίζονται πως διαφεύγει.

Στη Μύκονο...

Aνεξιχνίαστες υποθέσεις

Πάντως υποψίες κινεί το γεγονός πως στο διαβιβαστικό των 162 σελίδων της αστυνομίας που αναφέρει και τις περιπτώσεις των θυμάτων της σπείρας ελάχιστα είναι αυτά των «επωνύμων».

Εάν εξαιρέσουμε αυτό της γνωστής τραγουδίστριας Άννας Βίσση, της Ηρούς Καριοφύλλη, Λίζας Δουκακάρου (δημοσιογράφων) και ένα-δυο ακόμα όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμιά σχέση με τον χώρο της show biz.

Πολλές ληστείες που έχουν καταγραφεί στο αστυνομικό δελτίο και έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε διάσημα πρόσωπα δεν έχουν συμπεριληφθεί όπως γνωστών πλαστικών χειρουργών, μεγαλογιατρών, επιχειρηματιών κ.α..

Αυτό σημαίνει πως ίσως δρα και άλλη σπείρα στην Αττική, η οποία προς το παρόν παραμένει ασύλληπτη ή δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί όλες οι διαρρήξεις της συμμορίας και δη των 48 ατόμων που αναζητούνται.

Ως εκ τούτου πολλές «ορφανές» ληστείες που δεν έχουν ακόμα εξιχνιασθεί και δεν αποδίδονται στην συμμορία των Ρομά περιμένουν διαλεύκανση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης