Τη σολομώντεια λύση και τη μέση οδό επέλεξε ο Άρειος Πάγος για να τοποθετηθεί στην ομολογουμένως πρωτόγνωρη υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι, ως γνωστόν, είναι άφαντοι εδώ και δύο 24ωρα.

Με έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το «μπαλάκι» βρίσκεται εκ νέου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis-Παπαγγελόπουλου, αφού ο αρμόδιος αντεισαγγελέας δεν τοποθετείται επί της ουσίας αλλά επί των τύπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλήγει, λοιπόν, ο Άρειος Πάγος πως η μεν προανακριτική επιτροπή ως έχουσα δικαιώματα εισαγγελέως μπορεί να διατάξει, εάν το επιθυμεί, βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά υπό έναν όρο ο οποίος διατυπώνεται κατηγορηματικά. Θα πρέπει η απόφαση της προανακριτικής να σέβεται απόλυτα και κατά γράμμα τον υφιστάμενο νόμο και την κοινή υπουργική απόφαση περί προστασίας μαρτύρων.

Με λίγα λόγια, ο Άρειος Πάγος ξεκαθαρίζει πως, εάν και εφόσον διαπιστωθεί έστω και η παραμικρή παραβίαση του νομικού πλαισίου που καλύπτει το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων, τότε επιφυλάσσεται το ανώτατο δικαστήριο να αποφανθεί.

Το έγγραφο του Αρείου Πάγου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως όλα τα παραπάνω εκ των πραγμάτων είναι προβληματικά από τη στιγμή που έχουν αποκαλυφθεί με λεπτομέρειες οι ταυτότητες των δύο προστατευόμενων μαρτύρων και μάλιστα από τον τρίτο προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη.

Πρόκειται για τους Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, πρώην επικεφαλής Επικοινωνίας της Novartis, και τη Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέα του στελέχους της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή.

Συμπερασματικά ο Άρειος Πάγος διά του εισαγγελέως Μπρακουμάτσου αφήνει την προανακριτική επιτροπή της Βουλής να διαχειριστεί όπως θέλει αυτή την υπόθεση διατηρώντας το δικαίωμα να αποφανθεί για την τήρηση της νομιμότητας κατά τη διαδικασία. Επίσης, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Άρειος Πάγος αφήνει να εννοηθεί πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η επιτροπή της Βουλής να «κανιβαλίσει» τους μάρτυρες.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου αδειάζει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

«Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την προανακριτική επιτροπή να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολιάζει ότι ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται «σε πανικό».

Ως προς αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στις «αποκαλύψεις της εφημερίδας “Αυγή” σχετικά με τα πεπραγμένα του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας», οι οποίες «εξηγούν πλήρως τον πανικό του». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της ένορκης κατάθεσής του τον Ιανουάριο του 2019, ο τέως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, Στ. Ευαγγελάτος, δήλωσε πως ο κ. Γεωργιάδης ήταν αυτός που καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων!».

Κατόπιν τούτων, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του: Στοχοποιεί τους προστατευόμενους μάρτυρες, στέλνει τους πολιτικούς του αντίπαλους σε ειδικά δικαστήρια και τους καταδικάζει σε ισόβια». «Ο φόβος του για τις δικαστικές εκκρεμότητες ως προς το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον πασιφανής», προσθέτει.

Θέτει, δε, το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη: «Θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιαδης;». «Αν ναι, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αν όχι, δεν έχει παρά να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον στείλει σπίτι του», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης