Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στη δημοσιότητα έδωσε η Δίωξη Ναρκωτικών του Εκουαδόρ στοιχεία των εμπλεκομένων στο διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών που εξάρθρωσε η DEA σε συνεργασία με την Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν και παρουσιάζει το zougla.gr φαίνονται οι τρεις άνδρες, δύο Έλληνες και ένας Αλβανός που συνελήφθησαν στην Ελλάδα καθώς και οι συλληφθέντες στο Εκουαδόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύκλωμα είχε αναλάβει τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τον Ισημερινό στην Αυστραλία με «εγκέφαλους» τους τρεις συλληφθέντες στην χώρα μας.

Για τη μεταφορά των ναρκωτικών, τα κέρδη από την πώληση των οποίων υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 11 εκατ. ευρώ, η σπείρα χρησιμοποιούσε ειδικά μετασκευασμένο ιστιοπλοϊκό.

Συνολικά έχουν συλληφθεί εννέα άτομα, έξι στον Ισημερινό και τρεις στην Ελλάδα. Οι τρεις συλληφθέντες στην Ελλάδα είναι ένας 42χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας που είναι γιος αστρολόγου, ένας 63χρονος ιδιοκτήτης μάντρας πολυτελών αυτοκινήτων και ένας 41χρονος Έλληνας αλβανικής καταγωγής, που είχε συλληφθεί στην Ιταλία για 250 κιλά χασίς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συλληφθεί άλλα δύο άτομα στον Ισημερινό με τον έναν εξ αυτών να είναι ο αδερφός του 42χρονου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ «ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Άμεσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος Έλληνας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού)».

Για την υπόθεση έχουν ήδη κατασχεθεί 382 κιλά κοκαΐνης σε ιστιοφόρο στο Εκουαδόρ, ενώ στην Ελλάδα κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Τι αναφέρεται στη δικογραφία

Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό που παρουσιάζει το zougla.gr, κατά μη προσδιορισθέντα χρόνο, τουλάχιστον όμως από τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2018, οι Σ. Β. και Π. Η., σχέδιασαν, οργάνωσαν, χρηματοδότησαν και μεθόδευσαν την δια θαλάσσης μεταφορά από το Εκουαδόρ Νοτίου Αμερικής στην Αυστραλία, με το ιστιοπλοΐκό,σκάφος υπό επωνυμία «SUNSET», σημαίας Εκουαδόρ, με αριθμό νηολογίου ΤΝ-06-0534, μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης τουλάχιστον 500 κιλών κοκαΐνης με άμεσο συνεργό στο εγχείρημά τους.

Όσον αφορά στην οργάνωση αναφέρεται ότι από μη επ’ ακριβώς προσδιορισθέντος χρόνου, τουλάχιστον όμως από τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2018, έως της συλλήψεώς τους την 14/11/2018, άπαντες οι κατηγορούμενοι ενετάχθησαν σε εγκληματική οργάνωση, πληρούσα τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας οργανώσεως, ήτοι, ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής με διακριτούς των μελών της ρόλους και με διαρκή δράση σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό την αποκόμιση παρανόμου κέρδους από την προμήθεια στο Εκουαδόρ Ν. Αμερικής και δια θαλάσσης μεταφορά προς περαιτέρω διακίνηση στην Αυστραλία σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, διευθυνομένης και κατευθυνομένης όσον αφορά το εν Ελλάδι σκέλος της, υπό των Σ. Β. και Π. Η., με άμεσο συνεργάτη αυτών τον Λ. Α., επιφορτισμένο με τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 10/11/2018 έως την 12/11/2018, τα εν Εκουαδόρ μέλη της οργάνωσης προμηθεύτηκαν άγνωστη ποσότητα κοκαΐνης τουλάχιστον όμως την κατασχεθείσα (βάρους 382 κιλών), την οποία μετέφεραν και για λογαριασμό των εν Ελλάδι μελών στο ιστιοπλοϊκό σκάφος υπό επωνυμία «SUNSET», προκειμένου αυτή να μεταφερθεί από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία.

Την 13/11/2018, οι T. R., D. S., R. Y., J. M., C. L. και V. R., κατελήφθησαν στο Εκουαδόρ να κατέχουν και για λογαριασμό των εν Ελλάδι μελών εντός του ιστιοφόρου «SUNSET», 332 συσκευασίες περιέχουσες ποσότητα κοκαΐνης βάρους 382 κιλών.

Αρνείται την εμπλοκή ο γιος της αστρολόγου 

Αρνείται ο γιος της γνωστής αστρολόγου που συνελήφθη ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη διακίνηση της μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης η οποία κατασχέθηκε μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας.

Ο γιος της αστρολόγου και οι άλλοι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ήδη στον εισαγγελέα που άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών, παραπέμποντάς τους να απολογηθούν στην 3η ειδική ανακρίτρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εκ των συλληφθέντων κράτησαν κλειστό το στόμα τους, στους αστυνομικούς, επικαλούμενοι το δικαίωμα της σιωπής ενώ ο γιος της γνωστής αστρολόγου, αρνήθηκε τα πάντα, ισχυριζόμενος πως μόλις άρχισε να υποπτεύεται ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει, αποτραβήχτηκε.

Τα μέλη του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ με τη συνδρομή της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών DEA, φέρεται ότι διακινούσε τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ιστιοφόρο που κατηγορούνται ότι είχαν ναυλώσει για τη μεταφορά των ναρκωτικών, βρέθηκαν μάλιστα πάνω από 300 κιλά κοκαΐνης.

Ο γιος της αστρολόγου είπε στους αστυνομικούς πως νόμιζε ότι το σκάφος θα μετέφερε …κακάο. Όπως ισχυρίστηκε, συνεργαζόταν με το συγκατηγορούμενό του, έμπορο αυτοκινήτων και ταξίδεψε στο Εκουαδόρ για να κλείσει μία δουλειά μεταφοράς κακάο. Στο ταξίδι του αυτό, άνθρωποι της εταιρείας κακάο του ζήτησαν να φωτογραφίσει ένα σκάφος και να παραδώσει τις φωτογραφίες σε έναν Αλβανό στην Ελλάδα. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, του ζήτησαν να τους βρει και έναν σκίπερ αλλά και δικηγόρο για να τους φτιάξει ελληνικά χαρτιά.

Μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα, ισχυρίζεται ο γιος της αστρολόγου, αντιλήφθηκε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και πως το σκάφος δεν προορίζεται για την μεταφορά κακάο, αλλά ναρκωτικών και άρχισε σιγά-σιγά να απομακρύνεται από τους ανθρώπους της εταιρίας. Το ίδιο φέρεται να του είπε και ο έμπορος αυτοκινήτων και συγκατηγορούμενος του. Όταν όμως άρχισε η απομάκρυνσή του, ξεκίνησαν οι απειλές σε βάρος του από τα άτομα που είχε γνωρίσει στο Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια υπερασπιστική γραμμή αναμένεται να κινηθεί ενώπιον της ανακρίτριας και ο έμπορος αυτοκινήτων ο οποίος έχει επιφυλαχθεί να μιλήσει για όσα του αποδίδονται, κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

Και οι τρεις συλληφθέντες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Κεχαγιόγλου: Ο εντολέας μου αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται

Στην παρακάτω δήλωση προέβη ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου που εκπροσωπεί έναν εκ των κατηγορουμένων:

«Ο εντολέας μου αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, θεωρεί δε ότι η εμπλοκή του οφείλεται σε αυθαίρετες ερμηνείες και πρόωρα συμπεράσματα.

Η ενδελεχής μελέτη της δικογραφίας και οι εξηγήσεις που θα παράσχει στις δικαστικές αρχές, θα κρίνουν τη βασιμότητα των ισχυρισμών του.

Επισημαίνω, τέλος, ότι σε μία υπόθεση με διεθνείς προεκτάσεις, φρόνιμο είναι να συμπεριληφθεί στην ελληνική δικογραφία το αντίστοιχο υλικό των αλλοδαπών αρχών. Τότε μόνο θα υπάρξει ολοκληρωμένη εκτίμηση και ασφαλής κρίση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης