Απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας έπεσαν σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τμήματα του πυραύλου «Long March 5b» εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια, ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα.

 

Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

 

 

Λίγα λεπτά πριν από τις 06:00, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πύραυλος είχε εισέλθει στη Γη και πως σύντομα η επανεισδοχή θα επιβεβαιωνόταν.

 

Ενημέρωση της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, μετά τις 05:00, ώρα Ελλάδος, έκανε λόγο για αναμενόμενη καταστροφή του πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό.

H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου NOTAM για τον κινεζικό πύραυλο «Long March 5b» , ο οποίος αναμένονταν να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης και τα θραύσματα του οποίου αναμένονταν να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, καθώς η Ελλάδα βρίσκονταν μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας. Την ίδια ώρα η Πολιτική Προστασία τέθηκε σε επιφυλακή.

Το διάστημα επιφυλακής ήταν από Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι σήμερα Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.

Η ΝΟΤΑΜ εξεδόθη έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (EASA – European Union Aviation Safety Agency), που απευθύνεται σε αεροπορικές εταιρείες και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. 

Σημειώνεται πως το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Νωρίτερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ παρακολουθεί αυτό που αποκάλεσε ανεξέλεγκτη επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα.

Ο μεγάλος κινεζικός πύραυλος είχε εκτοξευτεί στις 29 Απριλίου από τη Γη μεταφέροντας το πρώτο τμήμα του διαστημικού σταθμού που κατασκευάζει η Κίνα.

Ο πύραυλος, βάρους 22 τόνων, κινούνταν με ταχύτητα 30 χιλιάδων χλμ./ώρα.

Νωρίτερα, το αμερικανικό κέντρο διαστημικής έρευνας Aerospace Corporation είχε προβλέψει ότι το σημείο όπου τα απομεινάρια του πυραύλου θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα, βρίσκεται κοντά στο νησί της Νέας Ζηλανδίας, με τελευταία πρόβλεψη για την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα στις 07:19 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.

 

 

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κρατούσαν σιγή ιχθύος για το όλο θέμα τις προηγούμενες μέρες και μόλις την Παρασκευή μετά την μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα εμφανίστηκαν για να πουν ότι ο πύραυλος έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο και υλικά ώστε να καταστραφεί στην ατμόσφαιρα ολοσχερώς και ότι σε κάθε περίπτωση η απειλή είναι από ανύπαρκτη ως απειροελάχιστη. To ίδιο υποστηρίζουν και πολλοί ειδικοί αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Δείτε την εκτόξευση του πυραύλου:

 

Σε συνέντευξή του στο Space.com, ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Οι πιθανότητες που έχει ένας άνθρωπος να χτυπηθεί από τον πύραυλο είναι «μία στα πολλά δισεκατομμύρια», δήλωσε. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στη Γη. 

Η χώρα εκτόξευσε δοκιμαστικά τον «Long March 5b» τον Μάιο του 2020, αλλά και εκείνη η αποστολή τελείωσε επίσης με μια ανεξέλεγκτη πτώση με τον πύραυλο να πέφτει λίγο έξω από την ακτή της Δυτικής Αφρικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης