Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, παθολόγος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και Γενική Σύμβουλος στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΝΓΕ).

Όπως αναφέρει η ίδια, λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης, η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε στη μετακίνησή της από τον Ευαγγελισμό που εργαζόταν ως νοσοκομειακή ιατρός στην Πολυκλινική όπου θα εργάζεται ως ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου πλήττεται η επιστημονική της εξέλιξη και πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί αναλυτικά η καταγγελία της:

“Αυτοί με τις ντουντούκες” σε δυσμενή μετάθεση.

Στις 13 Μάρτη 2023 διορίστηκα με βαθμό Επιμελήτριας Β, ειδικότητας Παθολόγου, στο νοσοκομείο “ο Ευαγγελισμός”. Μέχρι τότε δούλευα ως επικουρική γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Με απόφαση του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του “Ευαγγελισμού” τοποθετήθηκα στην Ε’ Παθολογική κλινική. Την επομένη, στις 14 Μάρτη 2023, με απόφαση της διοίκησης άλλαξε η τοποθέτηση μου και πλέον τοποθετούμαι στην Πολυκλινική. Αυτή η κίνηση της διοίκησης αποτελεί συνδικαλιστική δίωξη και ταυτόχρονη προσπάθεια προσωπικής μου εξόντωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Ξαφνικά και χωρίς να ρωτηθώ, από νοσοκομειακή γιατρός μετατρέπομαι σε ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ένας νοσοκομειακός γιατρός αντιμετωπίζει περιστατικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στην νοσηλεία τους στην κλινική, στα εξωτερικά ιατρεία της εκάστοτε κλινικής και είναι μέρος μιας ολόκληρης ομάδας που αντιμετωπίζουν, διαφορο-διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν ασθενείς. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη – αυτό δηλαδή που γίνεται στην Πολυκλινική- δεν έχει νοσηλευόμενους ασθενείς, δεν έχει επείγοντα περιστατικά αλλά προγραμματισμένα τακτικά ραντεβού.

2. Αυτή η αλλαγή στο περιεχόμενο της απασχόλησης μου είναι και νομικά έωλη. Το ΦΕΚ του διορισμού μου ξεκάθαρα διευκρινίζει ότι αφορά σε θέση στον “Ευαγγελισμό” και όχι κάπου αλλού. Άλλωστε όταν υπάρχουν ανάγκες διορισμού Παθολόγου ή οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας στην Πολυκλινική αυτό διευκρινίζεται σε κάθε προκήρυξη θέσεων.

3. Βάσει των παραπάνω θεωρώ ότι αυτή η μετακίνηση πλήττει την επιστημονική μου εξέλιξη και πορεία.

4. Δεν μου έχει αποσαφηνιστεί εάν θα μπορώ να συμμετέχω στις εφημερίες του “Ευαγγελισμού”. Πέραν του επιστημονικού κομματιού χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν και η οικονομική επίπτωση του να μην εφημερεύει ένας ιατρός.

5. Γνωρίζω πολύ καλά ότι στην κλινική στην οποία τοποθετήθηκα αρχικά (Ε’ Π) υπάρχουν μεγάλες ανάγκες προσωπικού καθώς πολύ πρόσφατα μετακινήθηκαν επικουρικοί συνάδελφοι από άλλες παθολογικές κλινικές για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

6. Οι δύο διοικήσεις – του Ευαγγελισμού και της Πολυκλινικής- επικαλούνται αυξημένες ανάγκες της Πολυκλινικής. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν αξιοποιούν τη συνάδελφο Κατσανδρή, παθολόγο στη Γ΄’Π του Ευαγγελισμού με την οργανική της θέση να είναι στην Πολυκλινική και πολιτευόμενη με τη ΝΔ; Επιπλέον γιατί στην προκήρυξη που τρέχει αυτές τις μέρες δεν έχει ζητηθεί ούτε και ένας Παθολόγος για να στελεχώσει την Πολυκλινική;

7. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, στο προηγούμενο νοσοκομείο που δούλευα -στο Γεννηματά- βρέθηκα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να αντιστραφεί η υποβάθμιση και διάλυση των παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου. Στα εγκαίνια του νέου ΤΕΠ του νοσοκομείου “Γεννηματάς” στις 12/10/2022 βρέθηκα μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους μου στην πλευρά των διαμαρτυρόμενων κατά της πολιτικής του υπουργείου που πανηγυρίζει για τα κτήρια αλλά δεν κάνει καμία πρόσληψη προσωπικού. Ήταν εκείνη τη μέρα που ο ίδιος ο υπουργός από τα μεγάφωνα των εγκαινίων είπε δημοσίως ότι “αυτοί με τις ντουντούκες δε χωράνε στο δρόμο μας” μιλώντας για τα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

8. Πέντε μήνες μετά βρίσκομαι με μετακίνηση σε ένα παράρτημα ενός νοσοκομείου που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη θέση και την ιατρική που επέλεξα να υπηρετήσω, με κατά πάσα πιθανότητα μειωμένο μισθό λόγω απουσίας εφημεριακού έργου και σίγουρα πολιτικά και συνδικαλιστικά διωκόμενη από ένα μαζικό εργασιακό χώρο όπως ο Ευαγγελισμός.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τους διοικητές της σε κάθε νοσοκομείο νομίζει ότι με τέτοιου τύπου δικτατορικές μεθοδεύσεις μπορούν να κάνουν το κίνημα να σωπάσει. Είναι βαθιά γελασμένοι. Η κυβέρνηση του εγκλήματος στα Τέμπη, των ιδιωτικοποιήσεων, των μονοβαρδιών που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, έχει απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Αυτού του κόσμου που βροντοφώναξε στην πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη “οι ζωές μας να μπούνε πάνω από τα κέρδη”.

Η τιμωρητική μετακίνηση ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Αργυρή Ερωτοκρίτου,

Παθολόγος

Γενική Σύμβουλος ΟΕΝΓΕ

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης