Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το «ψαλίδι» στο εφάπαξ που υπέστησαν χιλιάδες συνταξιούχοι λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών κατά πλειοψηφία έκρινε ότι οι περικοπές στο εφάπαξ δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν στην ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία.

​Το ΣΤΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης συνταξιούχου εκπαιδευτικού που της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ

Ως εκ τούτου, απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει μία συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά της απόφασης του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων με την οποία της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ λόγω των μέτρων που ψηφίστηκαν για περικοπές, αφού είχε συνταξιοδοτηθεί και περίμενε την καταβολή του εφάπαξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπαιδευτικός, η οποία είχε ήδη 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση, πήρε με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών το μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ). Με την προσφυγή της ζητούσε να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση, υποστηρίζοντας πως η περικοπή ήταν αντισυνταγματική, ως άδικη οικονομική επιβάρυνση της ευπαθούς πληθυσμιακής κατηγορίας των συνταξιούχων.

Η απόφαση -που αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του χρόνου- ελήφθη με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, γεγονός που σημαίνει πως την ίδια τύχη θα έχουν οι προσφυγές όλων των συνταξιούχων του Δημοσίου για το «κουτσουρεμένο» εφάπαξ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης