Νόμιμη η λήψη πληροφοριών από την ΕΥΠ σε προανακριτικό στάδιο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014, 10:14
Νόμιμη η λήψη πληροφοριών από την ΕΥΠ σε προανακριτικό στάδιο
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κων. Παρασκευαΐδης, στην υπ΄ αριθμ΄7/2014 γνωμοδότησή του, επισημαίνει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) μπορεί να ζητεί και να λαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία από τις αστυνομικές, λιμενικές, πυροσβεστικές, δασικές κ.λπ. αρχές, κατά τη διάρκεια της διενέργειας προανακριτικών πράξεων.

Συγκεκριμένα, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το ερώτημα εάν κατά τη διεξαγωγή προανακριτικών πράξεων πρέπει να χορηγούνται σε στελέχη της ΕΥΠ πληροφορίες, είτε προφορικά είτε με τη χορήγηση φωτοαντιγράφων (ταυτοτήτων, αδειών οδήγησης κ.λπ.).

Ακόμη, το Λιμενικό Σώμα έθεσε το ερώτημα εάν επιτρέπεται τα στελέχη της ΕΥΠ να έρχονται σε επαφή με τους κατηγορουμένους κατά το προανακριτικό στάδιο. Τα ερωτήματα αυτά ανέκυψαν στην πράξη, καθώς τα στελέχη της Υπηρεσίας έχουν ζητήσει τη χορήγηση πληροφοριών στο στάδιο της προανάκρισης.

Ο κ. Παρασκευαΐδης αναφέρει ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα στελέχη της ΕΥΠ δεν μπορούν να διενεργούν προανάκριση ή προανακριτικές εξετάσεις, αλλά για την εκπλήρωση της αποστολής της μπορεί να αναζητεί και να συλλέγει πληροφορίες για την «πρόληψη ή την αποτροπή απειλής της εθνικής ασφάλειας ή του δημοκρατικού πολιτεύματος και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας».

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, η ΕΥΠ δικαιούται να ζητεί τις πληροφορίες προφορικά ή γραπτά από τις αστυνομικές, λιμενικές, πυροσβεστικές και δασικές αρχές, αλλά και από τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες που διενεργούν προανακριτικές πράξεις.

Στην περίπτωση, όμως, που το αίτημα διατυπώνεται προφορικά, οι προανακριτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ οφείλουν να τηρούν το απόρρητο της μεταξύ τους επικοινωνίας και της υποβολής του αιτήματος.

Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει στην επίμαχη γνωμοδότησή του ότι το αίτημα των υπαλλήλων της ΕΥΠ να έρχονται σε επαφή με τον κατηγορούμενο κατά το προανακριτικό στάδιο μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν γραπτής έγκρισης του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος προηγουμένως θα έχει ελέγξει τη νομιμότητα του αιτήματος της Υπηρεσίας.

Χ.Λ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014, 10:14