Μειώσεις στο ενιαίο εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών, τις μηνιαίες κάρτες και ειδικές προβλέψεις για ομάδες πληθυσμού, όπως συνταξιούχοι και φοιτητές, προβλέπει η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με σύνθημα «με ένα ευρώ μετακινούμαι απεριόριστα στην πόλη», το ενιαίο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες από σήμερα θα κοστίζει 1,20 ευρώ από 1,40 ευρώ και θα έχει ισχύ 70 αντί 90 λεπτών που είχε μέχρι πρότινος. Αντίστοιχα, η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 60 λεπτά από 70 που ήταν έως σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο καθεστώς καταργείται η δυνατότητα δεύτερης επικύρωσης του ίδιου εισιτηρίου. Ως εκ τούτου, οι «χαμένοι» της υπόθεσης είναι όσοι μέχρι πρότινος εντός 90 λεπτών έκαναν μετεπιβιβάσεις σε διάφορα συγκοινωνιακά μέσα.

Κακά είναι τα… μαντάτα και για εκείνους που χρησιμοποιούν την κάρτα των 20 ευρώ για λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς αυτή καταργείται. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αγοράσουν την νέα μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα που κοστίζει 30 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μηνιαίες-ετήσιες κάρτες

Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών θα κοστίζει 30 από 45 ευρώ (σ.σ η μειωμένη θα κοστίζει στο εξής 15 αντί 23 ευρώ).

Η τιμή της ετήσιας κάρτας απεριόριστων διαδρομών που ισχύει για μετακινήσεις με όλα τα μέσα, διαμορφώνεται στα 320 από 450 ευρώ και για οι δικαιούχοι μειωμένης τιμής θα καταβάλουν 160 ευρώ για την εξαγορά της.

Η τιμή της ετήσιας κάρτας αεροδρομίου από 1.000 ευρώ «πέφτει» στα 450 ευρώ και ισχύει για μετακινήσεις με όλα τα μέσα και για μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με τις λεωφορειακές γραμμές express (εκτός Χ80) και το Μετρό. Η ανάλογη μηνιαία κάρτα θα κοστίζει 45 ευρώ (σ.σ. από 140) και 23 ευρώ για τους δικαιούχους μειωμένης τιμής.

Νέα εισιτήρια

Με το νέο καθεστώς, καθιερώνονται εισιτήριο πέντε ημερών που θα πωλείται για 10 ευρώ, τριμηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα μεταφοράς με κόστος 85 ευρώ (43 θα κοστίζει η μειωμένη), τρίμηνη κάρτα αεροδρομίου αξίας 130 ευρώ (65 ευρώ η μειωμένη) καθώς και εξάμηνη κάρτα αεροδρομίου κόστους 230 ευρώ (115 ευρώ η μειωμένη) για όλα τα μέσα μεταφοράς, πλην της λεωφορειακής γραμμής express Χ80.

Καταργήσεις

Επιπλέον, προβλέπονται καταργήσεις που αφορούν:

– Το εισιτήριο μίας διαδρομής με λεωφορείο, τρόλεϊ ή τραμ αξίας 1,20 ευρώ (μειωμένο 0,60 ευρώ).
– Το εβδομαδιαίο εισιτήριο αξίας 14 ευρώ.
– Η Μηνιαία Κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ αξίας 20 ευρώ (μειωμένη 10 ευρώ).
– Η Ετήσια Κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ, και τραμ, αξίας 200 ευρώ.
– Η δυνατότητα δεύτερης επικύρωσης των ενιαίων εισιτηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιβατηγό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται εισιτήρια και κάρτες μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας από όλες τις τράπεζες.

Προς το παρόν, παραμένει πάντως άγνωστος ο αριθμός των δόσεων για την προμήθεια των καρτών-εισιτηρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης