Ενσωματωμένες στο Λύκειο και υποχρεωτικές θα παραμείνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για όλους τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Γ΄ Λυκείου από την χρονιά 2019-2020. 

Μια πρώτη εικόνα των αλλαγών που στην εισαγωγή ΑΕΙ και ΤΕΙ έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης, που ανακοίνωσε τις γενικές γραμμές που θα διέπουν το Νέο Λύκειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν έχουν πάρει ακόμη την τελική τους μορφή. 

Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα μαθήματα την χρονιά που έρχεται. ​ Την ίδια ώρα, ο κ. Κουζέλης ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα μαθήματα την χρονιά που έρχεται. 

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι, όπως ανακοινώθηκε, το Νέο Λύκειο να οδηγεί σε ένα αξιόπιστο και αδιάβλητο απολυτήριο που θα μετράει για τα πάντα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με «όπλο» αυτό, οι απόφοιτοι θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να διερευνήσουν τις άλλες τους επιλογές. 

Σύμφωνα με τις γενικές γραμμές που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι μαθητές της Γ’ λυκείου, θα αξιολογούνται:

– Προφορικά από τους καθηγητές τους στο πρώτο τετράμηνο της διδασκαλίας, (με διαγωνίσματα και εργασίες) σε όλα τα μαθήματα της τάξης.

– Γραπτά, με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις, στο δεύτερο τετράμηνο της διδασκαλίας, σε 4 μαθήματα. Το ένα από τα 4, το μάθημα της Γλώσσας, θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Τα άλλα 3 θα τα επιλέγουν οι μαθητές.

– Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ: Θα προσμετράται, με υψηλό συντελεστή, (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη), ο βαθμός από τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στα 4 μαθήματα της Γ’ λυκείου και με μικρότερο συντελεστή ο βαθμός του απολυτηρίου.

– Για την διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου: Ο σχεδιασμός είναι, να υπολογίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων και σε μικρότερο ποσοστό, ο βαθμός των 4 πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων. 

Ακόμη:

– Δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις. Η συγκεκριμένη πρόταση που διατυπώθηκε στον διάλογο για την παιδεία από τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο, έχει απορριφθεί, καθώς κρίθηκε ότι τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο σήμερα. Συνεπώς, οι πανελλαδικές εξετάσεις παραμένουν, αλλάζοντας απλά μορφή.

– Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι η χρονιά 2019 -20. 

– Φέτος στην Α ‘λυκείου δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Θα ελαφρυνθεί πάντως ο εξεταστικός φόρτος των μαθητών.

– Μικρές μεταβολές θα έχει η ύλη της Α΄ λυκείου την χρονιά 2018 -19 ενώ την ίδια χρονιά (2018-19) θα αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα της Β λυκείου.

– Στην Β’ Λυκείου θα μαθήματα θα είναι τετράωρα.

– Στην Γ’ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι 6ωρα. 

– Στο Νέο Λύκειο δεν θα υπάρχουν καθόλου μαθήματα μιας διδακτικής ώρας.

– Στα υποχρεωτικά μαθήματα εντάσσονται τα θρησκευτικά, η Φυσική Αγωγή και οι Δημιουργικές Δραστηριότητες.

Τι θα ισχύσει για το μάθημα των Θρησκευτικών 

Όσον αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Κουζέλης διευκρίνισε ότι το 2017-2018 το μάθημα θα γίνει με φακέλους μαθητή ενώ την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά θα είναι έτοιμα τα νέα βιβλία. 

Τι θα ισχύσει για το μάθημα της Ιστορίας 

Τα νέα βιβλία της Ιστορίας αναμένεται να είναι έτοιμα τη χρονιά 2018-2019​Τα νέα βιβλία της Ιστορίας αναμένεται να είναι έτοιμα τηχρονιά 2018-2019. Μέχρι τότε, θα γίνει νέο Πρόγραμμα Σπουδών μέχρι την αρχή της επόμενης χρονιάς (2018) και δείγμα για το φάκελο του μαθητή για όλες τις τάξεις. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης