Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Σταυρούλα Πεταλιού 
Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο δεύτερος γύρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην πρωτεύουσα και στις άλλες πόλεις της χώρας.Το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά έδωσαν το παρών καλώντας τους εργαζομένους να αντιδράσουν ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή. 

Το ΠΑΜΕ κάλεσε εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 18:00 στην Ομόνοια, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν λίγο μετά τις 19.00  μπροστά από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, κάποιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν τα σκαλιά μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών. Παράλληλα οι διαδηλωτές πέταξαν μπογιές.

Στη συνέχεια πέταξαν κάποιες φωτοβολίδες και πέτρες με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένοι χρήση χημικών ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν μπογιές.

 

Επίσης η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ.-12), ενώ η κινητοποίηση των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων έγινε 24ωρη.

Ακόμα, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Στην αποχή δεν συμμετέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

(Δρακονταειδής Γεράσιμος, χαμηλοσυνταξιούχος που συμμετέχει στα συλλαλητήρια)

(Μαρουσόπουλος Γιώργος, συνταξιούχος εκτελωνιστής και πλανόδιος έμπορος)

Όπως υποστηρίζει η Συνομοσπονδία και τα Συνδικάτα, η διάταξη που αφορά τον τρόπο κήρυξης της απεργίας ουσιαστικά βάζει ένα τέλος στο απεργιακό δικαίωμα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ Παναγιώτης Κυριακούλιας “διαδηλώνουμε επίσης και για τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς που σημαίνει ουσιαστικά εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες”.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι “ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για τις απεργίες αλλά και αυτές που αφορούν τα επιδόματα και την εκποίηση της πρώτης κατοικίας”.

Τι προηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας

Το πρωί η ΑΔΕΔΥ οργάνωσε στάση εργασίας σε όλο τον δημόσιο τομέα από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ πραγματοποίησε συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

Με ομιλίες βουλευτών άρχισε στις 10.00 π.μ. στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Το πολιτικό ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται σήμερα στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών οπότε η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί και να είναι εφ’ όλης της ύλης. 

Η συζήτηση και ψήφιση του αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού θα έχουν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί και οι όροι χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης