Η ιστορία της «Μαρίας», η οποία βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη από αστυνομικούς σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα, κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας, απασχολεί εκτός από τα εγχώρια και τα ξένα ΜΜΕ, και κυρίως τα βρετανικά, τα οποία παραλληλίζουν την ιστορία της με εκείνες των Μπεν και της Μαντλίν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, η βρετανική «Daily Mail» δημοσιεύει νέο βίντεο, με το ξανθό κοριτσάκι να χορεύει σε γλέντι στον καταυλισμό των Ρομά. Η εφημερίδα επικαλείται ως αποστολείς του βίντεο τους συγγενείς του ζευγαριού των Ρομά που την κρατούσαν. Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, το υλικό έχει τραβηχτεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια γλεντιού στον οικισμό.

Η ξανθιά κοπέλα με τα μαύρα ρούχα που εμφανίζεται στο βίντεο είναι η 21χρονη Μαρία Δημητρίου, κόρη του αρχηγού της φυλής. «Η μητέρα της την έστειλε μαζί μας στην πίστα. Της άρεσε να χορεύει, δεν της συμπεριφέρονταν άσχημα» είπε στη βρετανική εφημερίδα.

Οι υπογράφοντες το ρεπορτάζ γράφουν στο άρθρο τους πως το ζευγάρι των Ρομά που την κρατούσε της συμπεριφερόταν σαν «αρκούδα που χορεύει» και εκμεταλλευόταν το ξανθό και αθώο παρουσιαστικό της για να βγάζει χρήματα από την επαιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα προχωρά επίσης και σε δημοσίευση εικόνων από το υπνοδωμάτιο του κοριτσιού στον καταυλισμό.

Η «Daily Mail», όπως και άλλες βρετανικές εφημερίδες, έχει δημοσιεύσει εκτενή ρεπορτάζ για την υπόθεση του 4χρονου κοριτσιού, η οποία καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, με την αστυνομική έρευνα να επικεντρώνεται στα παράνομα κυκλώματα εμπορίας ανηλίκων.

Την Κυριακή δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση και άλλο βίντεο που δείχνει τη μικρή να χορεύει, έχοντας στο στόμα μια πιπίλα.

Στη δημοσιότητα θα δοθούν από την ΕΛ.ΑΣ. οι φωτογραφίες των δύο Ρομά που παρουσιάζονταν ως γονείς της τετράχρονης 

Την ίδια ώρα, στη δημοσιοποίηση  των φωτογραφιών των δύο Ρομά που παρουσιάζονταν ως γονείς της μικρής «Μαρίας» έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της η αστυνομία της Λάρισας, στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών που καταβάλλονται για τον εντοπισμό των φυσικών της γονέων. Η δημοσιοποίηση γίνεται κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Οι δυο τους θα οδηγηθούν σήμερα στις 13.00 στον ανακριτή για να απολογηθούν.

Θρίλερ με άλλα 10 παιδιά

Παράλληλα, εκτεταμένες έρευνες πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία τόσο στα Φάρσαλα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, προκειμένου να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση της τετράχρονης. 

Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά και η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις έρευνες προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με εξαφανίσεις παιδιών.

Η τετράχρονη, όπως έδειξε ο σχετικός έλεγχος DNA, δεν ανήκει στη φυλή των Ρομά, παραδόθηκε την Παρασκευή στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και θα παραμείνει υπό την εποπτεία του οργανισμού κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Λάρισας, ενώ αφαιρέθηκε η επιμέλεια από τους ανθρώπους που υποστήριζαν πως είναι γονείς της.

Βάσει της αστυνομικής έρευνας, το κοριτσάκι διέμενε στον καταυλισμό από το 2009. Τότε, μάλιστα, οι δύο Ρομά είχαν καταφέρει να υφαρπάξουν από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης – βάπτισής του. Η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με ειδικό κλιμάκιο της Ιντερπόλ αναζητεί τους βιολογικούς γονείς της τετράχρονης και με εντολή εισαγγελέα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι η 40χρονη Ρομά που παρουσιάστηκε ως «μητέρα» της μικρής είναι κάτοχος δύο Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας, με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ. Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον των αστυνομικών που διενεργούν την έρευνα είναι το γεγονός ότι διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, μία στον Δήμο Λαρισαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών κι ενός αγοριού, και μία στον Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ως ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς το ζευγάρι δηλώνει πως έχει 14 παιδιά. Ωστόσο, εντοπίστηκαν μόλις τα τέσσερα  – συμπεριλαμβανομένης της τετράχρονης – και πλέον αναζητούνται τα υπόλοιπα δέκα.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές. Πρώτον, το ζευγάρι των Ρομά να δήλωνε στους δήμους ψεύτικα στοιχεία για να μπορεί να λαμβάνει τα προνοιακά επιδόματα, που ανέρχονται σε 2.800 ευρώ ανά μήνα. Το δεύτερο και πλέον σοβαρό, είναι να πρόκειται για ένα κύκλωμα διακίνησης ανηλίκων, που τα πλοκάμια του έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετέχει στις έρευνες, τόνισε στο zougla.gr ότι και τα δύο σενάρια βρίσκονται στο μικροσκόπιό τους και ελέγχονται εξονυχιστικά, ενώ τους προβληματίζει το γεγονός ότι από τα συνολικά 14 παιδιά των Ρομά τα 13 είναι κορίτσια.

Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι των Ρομά που παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα στον ανακριτή. Μέχρι τότε κρατούνται στην αστυνομία. Ο 40χρονος και η 39χρονη αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η δικηγόρος των κατηγορουμένων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η μικρή υιοθετήθηκε, επειδή η μητέρα της από το εξωτερικό δεν είχε τα μέσα να την αναθρέψει.

Ηράκλειο: Πολίτες καταγγέλλουν ότι είχαν δει τη μικρή

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Κρήτη για το τετράχρονο κατάξανθο κοριτσάκι που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα Λάρισας, κινητοποιώντας τις Αρχές.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του κοριτσιού, στις αστυνομικές Αρχές της Κρήτης έφθασαν αρκετές καταγγελίες πολιτών που αναφέρουν ότι επί μήνες έβλεπαν το συγκεκριμένο κοριτσάκι σε κλούβες, κυρίως στο Ηράκλειο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το cretalive.gr.

Η πληθώρα των καταγγελιών κάνει τις Αρχές να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο το παιδί να πέρασε πράγματι κάποιο διάστημα στο νησί, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες αστυνομικές έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί έως πού έχουν απλωθεί τα πλοκάμια της συμμορίας και μέχρι πού εκτείνεται η δράση της.

Παράλληλα, οι Αρχές αναζητούν πληροφορίες για το πού εθεάθη το 4χρονο στην Κρήτη, αλλά και με ποιους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στο νησί βρισκόταν με το ζευγάρι Ρομά με το οποίο ζούσε στον καταυλισμό, ενδεχομένως και πληροφορίες για το περιβάλλον του και τον τρόπο με τον οποίο έφθασε στα χέρια τους.

Διαβάστε επίσης Θρίλερ με άλλα δέκα παιδιά, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, 20:20

Εμπόριο ανθρώπινων ψυχών, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, 10:15

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης