Με πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και την θετική ψήφο της Ρένας Δούρου αποφασίστηκε να λειτουργήσει στο επόμενο διάστημα η εγκατάσταση «αποκλειστικά ως χώρος υποδοχής αδρανών υλικών που θα προέρχονται από την ανακύκλωση της γύρω περιοχής και μόνον», προκειμένου «να αποφευχθεί η απένταξή του από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». 

Προηγήθηκε επεισοδιακή συνεδρίαση που κράτησε πέντε ώρες με πλήθος αντεγκλήσεων και η συζήτηση γινόταν εκτός ημερήσιας διάταξης και για διαφορετικό θέμα ενώ την ώρα της ψηφοφορίας αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες οι παρατάξεις του πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, Γ. Πρωτούλη (ΚΚΕ), Κ. Τουλγαρίδη (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Μ. Τσίχλη (ΛΑΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χώρος διάθεσης απορριμμάτων στο Γραμματικό επιχειρήθηκε να λειτουργήσει δοκιμαστικά άλλη μια φορά τον περασμένο Ιανουάριο επί διοίκησης Ρένας Δούρου, με επιχείρημα ότι εάν δεν συμβεί αυτό θα πρέπει να επιστραφούν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Και τότε η Περιφέρεια δεσμευόταν ότι δεν θα διατεθούν κοινά σκουπίδια, αλλά υπολείμματα ανακύκλωσης, όμως η όλη επιχείρηση διεκόπη αφού συνάντησε πλήθος αντιδράσεων και ομάδες αγνώστων που φυλούσαν καραούλι στις γύρω πλαγιές με φακούς λέιζερ και απειλές κατά των φορτηγών.

Ακολούθησε η υποβολή αναφοράς κατά παντός υπευθύνου του δήμου Μαραθώνα στον Εισαγγελέα όπου μιλούσε για «κραυγαλέους περιβαλλοντικούς κινδύνους» από «την λειτουργία του ΧΥΤΥ του οποίου η κατασκευή και χωροθέτηση είναι πλημμελής». Αναφορά κατέθεσε τότε και η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζοντας ότι με τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί παρεμποδίζεται η ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου για την διαχείριση των απορριμμάτων που έχει ως απώτερο στόχο το κλείσιμο του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ της Φυλής.

Οργισμένη αντίδραση από τον δήμο Μαραθώνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη (17/10) ο δήμος Μαραθώνα εκφράζει δυσαρέσκεια και προαναγγέλλει αντιδράσεις. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας δηλώνει ότι «αναμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όπου έχουμε προσφύγει με ατράνταχτα στοιχεία για την ακαταλληλότητα του έργου», ετοιμότητα «για κάθε μορφής αντίδραση και αντίσταση κατά της λειτουργίας του «παράνομου» έργου» και άμεση σύγκληση της νεοσυσταθείσας Επιτροπής κατά της εγκατάστασης στο Γραμματικό.

«Το ψέμα και ο λαϊκισμός δεν θα σταθούν εμπόδιο για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων», επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατηγορώντας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ζήτησαν συζήτηση χωρίς «να προτείνουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, ώστε να μπει άμεσα τέλος στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, της μεγαλύτερης ανοικτής χωματερής της Ευρώπης».

«Είμαστε εδώ. Απέναντι στον αριστερό και δεξιό λαϊκισμό» τόνισε και η κυρία Δούρου υποστηρίζοντας ότι ο προηγούμενος σχεδιασμός, δηλαδή εκείνος του Γιάννη Σγουρού, προέβλεπε στο Γραμματικό ΧΥΤΑ (δηλαδή ταφή για κοινά σκουπίδια). Η κ.Δούρου προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος «κάποιοι να ανεβάσουν το κασέ των εργολάβων» και ζητά να μην αλλάξει ο σχεδιασμός διαχείρισης των σκουπιδιών της Περιφέρειας «με νυκτερινές τροπολογίες» του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Η ανακοίνωση Σγουρού

«Χέρι χέρι Πατούλης και Δούρου για το Γραμματικό» διαπιστώνει στη δική του ανακοίνωση ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και υποστηρίζει ότι η χθεσινή απόφαση ελήφθη «με ψέματα και κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Η απόφαση πάντως ελήφθη με ιδιόμορφο τρόπο από πλευράς διαδικασίας καθώς οι τέσσερις παρατάξεις που αποχώρησαν, είχαν ζητήσει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης θέτοντας σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η εγκατάσταση στο Γραμματικό. Μετά από πολύωρη συζήτηση, η παράταξη της Μαριάννας Τσίχλη έθεσε προς ψήφιση την αναστολή της απόφασης μέσω της οποίας παρατείνεται η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής με νέα εργολαβία ύψους 40 εκ.ευρώ.

Η πρόταση καταψηφίστηκε και αμέσως μετά ο Γ. Πατούλης κινούμενος ακροβατικά, ζήτησε να ψηφιστεί δική του πρόταση για να τεθεί σε λειτουργία το Γραμματικό «πατώντας» στα εισηγητικά και τις αναφορές των παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Την συμφωνία Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και Πατούλη – Δούρου σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) τονίζοντας ότι «μαζί ψήφισαν την επικύρωση της απόφασης για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και την έναρξη της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού που μετατρέπει έτσι την Αττική σε μια απέραντη χωματερή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης