Εκτάκτως συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, φέρνοντας ανακατατάξεις στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, στη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ παραμένει ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Ο 59χρονος Στρατηγός εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974, απ’ όπου αποφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού το 1978.

Kατά τη διάρκεια της καριέρας του, υπηρέτησε στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στα Τμήματα Πληροφοριών και Τρεχουσών Επιχειρήσεων αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπηρέτησε ως Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΣ Κωνσταντίνου Παναγιωτάκη (1999-2001), Διευθυντής Επιτελείου και Βοηθός Επιτελάρχη στο Γ΄ΣΣ/NDC-GR, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων (JOC DIR) της KFOR στο Κόσσοβο, Διευθυντής του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ, Διευθυντής της ΔΕΠΙΧ/ΓΕΣ, Διευθυντής Α΄ Κλάδου του ΓΕΣ και Διοικητής Γ΄ΣΣ/NDC-GR.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών. 

Την 1η Νοεμβρίου 2011, κατόπιν σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ, προήχθη στον βαθμό του Στρατηγού και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.

Ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος είναι νυμφευμένος με την Αικατερίνη Σγουρού και έχει δύο κόρες, την Άσπα και την Αγνή.

Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ τοποθετείται ο Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, μέχρι σήμερα Διοικητής της 1ης Στρατιάς.

Ο νέος επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού γεννήθηκε το 1958 στην Καβάλα. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων.

Κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Διοικητής Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων, Α΄ Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Διευθυντής Γ΄ Κλάδου στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, Διευθυντής ΔΑΣΠ στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, ενώ από το 2005 έως το 2008 ήταν Ακόλουθος Αμύνης στο Παρίσι.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.

Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΝ παραμένει ο Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης Π.Ν.

Ο Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά, Ναρκαλιευτικά  καθώς και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος. Επιπρόσθετα, έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής.

Τοποθετήθηκε ως Κυβερνήτης στο Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ από το 1990 έως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993, καθώς και στη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΝΑΒΑΡΙΝΟ από το 2003 έως το 2004.

Έχει υπηρετήσει, επίσης, στο ΣΓ/Υ.ΕΘ.Α, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β’ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Σε εκτέλεση της υπ’ αριθμόν 1 αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013 παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Είναι έγγαμος και έχει δύο παιδιά.

Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΑ τοποθετείται ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, μέχρι σήμερα Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.

Μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνος για την Αεράμυνα της χώρας και ασκούσε τον έλεγχο και τη διαχείριση σε όλο τον Εθνικό Εναέριο χώρο.

Επιπλέον είχε την ευθύνη για την οργάνωση, εκπαίδευση, εξοπλισμό και διατήρηση της μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας των πολεμικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με σκοπό την άμεση αντίδραση τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.

Γεννημένος στη Λάρισα, εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού Διεθνών Σπουδών (MA of Arts in International Studies) από το Πανεπιστήμιο King’s College University του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει συμπληρώσει πάνω από 3600 ώρες πτήσης.

Ο μέχρι τώρα Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προάγεται στο βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.

Ο μέχρι τώρα Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προάγεται στο βαθμό του Πτεράρχου εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης