Οι μεγάλες εκκρεμότητες και η αδυναμία να καλυφθούν οικονομικές υποχρεώσεις έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την ισχυρότερη και ίσως σημαντικότερη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι αναφέρουν, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος έχει αποφασίσει να δώσει λύση στο αδιέξοδο, ανακοινώνοντας την παραίτησή του στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικάζεται ότι η παραίτηση έχει ήδη υποβληθεί από τον περασμένο Αύγουστο πριν την έναρξη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο αργότερα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η παραίτηση ήταν επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα ζητήθηκε κατάλογος πιθανών διαδόχων, ο οποίος όμως θεωρήθηκε ελλιπής από το Φανάρι καθώς περιείχε ονόματα ιερέων που δεν διέθεταν τις προϋποθέσεις.

Το γεγονός εκτιμάται ότι ήταν κίνηση τακτικής εκ μέρους του Δημητρίου, ο οποίος θα επιθυμούσε τα τερματίσει ένδοξα την σταδιοδρομία εγκαινιάζοντας τον Ναό του Αγίου Νικολάου, στο σημείο Μηδέν, όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι Πύργοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξελίξεις αυτές ήταν απόρροια ενός γενικότερου κλίματος δυσαρέσκειας της Ομογένειας, ιδίως μετά από επίμονα δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου, περί ελλειμμάτων της τάξης των 25 εκ. δολαρίων, γεγονός όμως που διαψεύδει κατηγορηματικά η Αρχιεπισκοπή.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι της Κωνσταντινούπολης, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι τόσο ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, που συνέταξε ο ίδιος επίσημο ανακοινωθέν στήριξης στον Δημήτριο, μετά από επιθέσεις που δέχθηκε από ιεράρχες κατά την Ιερά Σύνοδο του Αυγούστου.

Οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί περιλαμβάνουν και τον διορισμό νέων ηγετικών στελεχών στα ανώτατα επίπεδα της Αρχιεπισκοπής, την ανάθεση κρίσιμων θέσεων σε νέους ανθρώπους, την πρόσληψη ανώτερων διευθυντικών στελεχών, την εφαρμογή νέων εσωτερικών ελέγχων, τον διορισμό υψηλά ειδικευμένων επαγγελματιών που θα υπηρετούν σε ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου, τη διατήρηση των λογιστικών εταιρειών για διάφορους ανεξάρτητους ελέγχους και εκθέσεις και πολύ σημαντικές μειώσεις του κόστους λειτουργίας.

zougla newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης