Aν και προέκυψαν πολλά προβλήματα κατά την επαφή μαθητών από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), οι ραδιοερασιτέχνες κατάφεραν και συνομίλησαν για λίγα λεπτά με τους αστροναύτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εγχείρημα είναι προϊόν της συνεργασίας μεταξύ του σχολείου και της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (ΕΕΡ), με τη βοήθεια της NASA της ESA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος) και του οργανισμού ARISS (Amateur Radio on the International Space Station), και αποτελεί την 5η επαφή μαθητών από την Ελλάδα με τον ISS.

Οι προηγούμενες επαφές έγιναν από την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη, το Περιστέρι και την Κατερίνη. Η επαφή των 20 μαθητών μέσω ασυρμάτων VHF θα γίνει με τον αστροναύτη και ραδιοερασιτέχνη Chris Hadfield.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διακριτικό κλήσης που θα χρησιμοποιηθεί από τον αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα είναι το OR4ISS και το διακριτικό που έχει εκχωρηθεί ειδικά για το σχολείο και για τη συγκεκριμένη επαφή από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι το J41ISS.

Η οργάνωση ARISS (Amateur Radio in International Space Station) είναι μια εθελοντική οργάνωση που απαρτίζεται από μέλη εθνικών ραδιοερασιτεχνικών ενώσεων (όπως η ARRL των ΗΠΑ, η RSGB της Αγγλίας, η DARC της Γερμανίας, η RAAG της Ελλάδας κ.λπ.). Οι εν λόγω ραδιοερασιτέχνες εργάζονται σε εθελοντική βάση, με σκοπό τη μελέτη, την οργάνωση και την εγκατάσταση ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης