Παρά τα «δανεικά» έδρανα δικηγόρων που… επιστρατεύτηκαν για να διεξαχθεί η δίκη για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, το Νοέμβριο του 2017, όπου χάθηκαν 25 ανθρώπινες ζωές, η προφανής ακαταλληλότητα της αίθουσας οδήγησε στη νέα διακοπή της διαδικασίας.

Εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από τους συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, αλλά και τους μάρτυρες, που έχασαν για άλλη μία ημέρα τις δουλειές τους για τη δίκη, η πρόεδρος του δικαστηρίου παραδέχτηκε την… αδυναμία διεξαγωγής της δίκης κάτω από αυτές τις συνθήκες και διέκοψε τη διαδικασία για τις 18 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ντροπή, ξεφτίλα, μας δουλεύουν! Ιστορίες για αγρίους!» φώναζαν όσοι βρίσκονταν από το πρωί στο ακροατήριο, αναμένοντας την έναρξη της δίκης. Χρειάστηκε μάλιστα να περιμένουν περίπου μία ώρα προκειμένου να αποφασίσει το δικαστήριο τη νέα διακοπή της δίκης.

Μάρτυρας: Θα χάνουμε τη δουλειά μας κάθε φορά; Έχουμε κι ένα μεροκάματο.

Πρόεδρος: Όποιος δεν θέλει δεν έρχεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάρτυρας:  Δεν γνωρίζατε ότι θα ήμασταν 200 άνθρωποι; Σήμερα το μάθατε; 

Η εισαγγελέας πάντως προθυμοποιήθηκε να φέρνει κι εκείνη καρέκλες προκειμένου να μπορέσουν να καθίσουν όλοι οι συνήγοροι!

Εισαγγελέας: Πείτε και εσείς τις ιδέες σας, να συνεργαστούμε να βρούμε μια λύση… Έρχομαι εγώ και βάζω κάποιες καρέκλες για τους κατηγορούμενους εάν χρειαστεί…

Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες που έγιναν πάντως και σήμερα, καθώς είχαν τοποθετηθεί δύο επιπλέον έδρανα δικηγόρων με συνολικά γύρω στις 10 θέσεις, το πρόβλημα χωρητικότητας της αίθουσας ήταν υπαρκτό καθώς χρειάζονταν τουλάχιστον 11 θέσεις ακόμη με κάποιους εκ των κατηγορουμένων να παραμένουν όρθιοι!

«Κύρια Πρόεδρε, πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα! Θα πεθάνουμε από τη γρίπη εδώ μέσα» σχολίασε δικηγόρος πολιτικής αγωγής, με την πρόεδρο να του απαντάει πως είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη διαθέσιμη αίθουσα.

Άμεση ήταν η αντίδραση των μαρτύρων και των θεατών, αρκετοί εκ των οποίων είναι συγγενείς θυμάτων.

«Τσάμπα κόπος, θα χάσουμε τη δουλειά μας χωρίς λόγο…» είπαν απευθυνόμενοι στην έδρα.

Συνήγορος υπεράσπισης: Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια, είναι καλύτερη η εικόνα από την προηγούμενη φορά, αλλά πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα, κυρία Πρόεδρε. 

Πρόεδρος: Με τις συνθήκες που έχουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Να δούμε πόσοι συνήγοροι δεν κάθεστε σε έδρανο για να φέρουμε. Μακάρι να ήταν οι συνθήκες αλλιώς… Στο Πρωτοδικείο η μεγαλύτερη διαθέσιμη αίθουσα είναι αυτή. Στο Εφετείο υπάρχει η αίθουσα τελετών αλλά δεν μπορούμε να συνεδριάζουμε εκεί όποτε θέλουμε. Έχει μιλήσει με το Εφετείο ο κ. προϊστάμενος.

Πρέπει να δημοσιοποιηθεί το ΦΕΚ για να πάμε στο Εφετείο. Μετά, όταν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες, στο Εφετείο θα πηγαίνουμε!

Συνήγορος Υπεράσπισης: Το αίτημα όλων είναι να γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας. Πρέπει η πολιτεία να διαθέσει όλες τις ανέσεις στους κατηγορούμενους και στους συνηγόρους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης