Η κατάχρηση οπιοειδών και κυρίως ηρωίνης εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση παράνομων ουσιών στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μία από τις «πύλες εισόδου» των ναρκωτικών ουσιών που εισάγονται στην Ευρώπη.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην Έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ) και Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών (ΕΜΠ) για το 2018, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018, τα άτομα που απεβίωσαν από χρήση ναρκωτικών ουσιών ήταν κατά κύριο λόγο ανδρικού φύλου. Ειδικότερα, έχασαν τη ζωή τους 27 άνδρες και 2 γυναίκες. Επίσης, τη μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων στη χώρα μας εξακολουθούν να κατέχουν οι Έλληνες σε ποσοστό 96,55%, ενώ οι μετανάστες κατέχουν το υπόλοιπο 3,45%.

Από το σύνολο των θανάτων, οι 28 οφείλονται στη χρήση ηρωίνης-μορφίνης (ποσοστό 96,55%) και ένας σε ψυχοτρόπες ουσίες (ποσοστό 3,45%).

Περισσότεροι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών ουσιών διαπιστώθηκαν στην ηλικιακή ομάδα 30 και άνω, ποσοστό 89,66%, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών, με ποσοστό 6,9%. Επίσης, ερευνώνται και καταγράφονται 61 περιπτώσεις θανάτων που αναφέρθηκαν έως 31/12/2018 στο σύνολο της χώρας και δεν έχουν αποσταλεί από τις αρμόδιες ιατροδικαστικές υπηρεσίες οι τοξικολογικές και ιατροδικαστικές εξετάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν πολύ μεγάλες κατασχέσεις ποσοτήτων κατεργασμένης κάνναβης σε πλοία διερχόμενα νότια της Κρήτης.

Σε ποσοστό 62%, η προέλευση της κατασχεμένης ακατέργαστης κάνναβης ήταν από την Αλβανία. Οι κατασχέσεις καλλιεργηθέντων δενδρυλλίων κάνναβης αυξήθηκαν σε ποσοστό 84,6%.

Επίσης το 2018 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κατάσχεση δισκίων capatagon (3.127.360), ενώ κατασχέθηκε ποσότητα 3.020 κιλών της πρόδρομης ουσίας ΒΜΚ που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή 4.000.000 δισκίων έκστασης XTC.

Εξάλλου, σε συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις αρχές του Εκουαδόρ κατασχέθηκαν συνολικά 560 κιλά κοκαΐνης, ενώ εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις.

Η εμπορική αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα κατά το 2018 ξεπερνά τα 390 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας τις τιμές ανά γραμμάριο και ανά δισκίο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, το λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Κεντρική Ασία) και τη γειτονική Μέση Ανατολή με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, που αποτελούν σημαντικότατους καταναλωτές των παραγόμενων ναρκωτικών ουσιών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η χώρα μας διαθέτει πλήθος διεθνών λιμένων και αερολιμένων και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εκτεταμένα ελληνικά σύνορα αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, διευκολύνεται η εισαγωγή φορτίων κοκαΐνης που προέρχονται από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον, η Ελλάδα γειτνιάζει με την Αλβανία, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή ακατέργαστης κάνναβης των χωρών της γηραιάς ηπείρου, ενώ η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αποτελεί σημείο διέλευσης φορτίων κατεργασμένης κάνναβης μεγάλης κλίμακας.

Όπως υπογραμμίζεται, στην Έκθεση τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό, αφενός με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και αφετέρου με τη γενικότερη αστάθεια στο γεωπολιτικό πεδίο, καθιστούν την Ελλάδα περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και δράσης για τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης