Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η ρύθμιση από τον κανονισμό της Βουλής συνταξιοδοτικών θεμάτων που αφορούν στους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου.

Σε διάσκεψή της κεκλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου έκρινε πως παραβιάζουν το άρθρο 73 του Συντάγματος οι διατάξεις του κανονισμού της Βουλής με τις οποίες ρυθμίζεται το ύψος των συντάξεων και τα όρια εξόδου από την υπηρεσία των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, μόνο με νόμο μπορούν να καθοριστούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των υπαλλήλων της Βουλής. Θα πρέπει μάλιστα το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τους δικαστές, απαραιτήτως , σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 73 του Συντάγματος, να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού.

Στο Β΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκκρεμούσε αίτηση υπαλλήλου της Βουλής που ζητούσε συνταξιοδοτικές διαφορές. Όμως, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διον. Λασκαράτος άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου και η υπόθεση οδηγήθηκε στην Ολομέλεια του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης