«Φρένο» στην ανέγερση πολυώροφων κτιρίων με θέα την Ακρόπολη στην περιοχή Μακρυγιάννη βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνδέονται  με την  προστασία τόσο του μνημείου και του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου όσο και  με  τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής.

Δείχνοντας «κόκκινη κάρτα» στις προσφυγές που είχαν κατατεθεί η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε όλες τις αιτήσεις που ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αναστέλλεται  ή ανακαλείται η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτιρίων άνω των 17,50 μέτρων στην περιοχή Μακρυγιάννη, εντός του  κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με δύο αποφάσεις της, τονίζει μάλιστα πως «προστατευόμενο στοιχείων των μνημείων και του περιβάλλοντος αυτού χώρου συνιστά και η ανεμπόδιστη θέασή τους, καθώς και ο χαρακτήρας και φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία τελεί σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία και είναι αναγκαία για την ανάδειξή τους».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ξεκαθαρίζουν δε πως είναι υποχρέωση του Κράτους να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα «ώστε να εξασφαλίζεται στο διηνεκές η αποτελεσματική προστασία των μνημείων και του αναγκαίου για την ανάδειξή τους περιβάλλοντος χώρου, επεμβαίνοντας στο αναγκαίο μέτρο στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, ώστε να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, στις αποφάσεις τους εντοπίζουν καθυστέρηση στην έκδοση προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των χρήσεων γης και των όρων δόμησης της περιοχής Μακρυγιάννη ωστόσο κρίνουν συνταγματικές τις διατάξεις που υπαγόρευαν την αναστολή των οικοδομικών αδειών λόγω δημοσίου συμφέροντος. «Το επιβληθέν μέτρο της αναστολής κινείται εντός των πλαισίων της εξουσιοδοτήσεως και δεν θίγει υπέρμετρα την ιδιοκτησία, διότι δεν επιβάλλει πλήρη απαγόρευση δομήσεως αλλά μερική, επιτρέπει δε επαρκή εκμετάλλευση του ακινήτου με την ανέγερση οικοδομών μέχρι 17,50 μ.» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη κι αν στο παρελθόν, το κράτος «έκλεινε τα μάτια» στην ανέγερση πολυώροφων κτιρίων στην περιοχή, αυτό δε σημαίνει για το ΣτΕ, ότι μπορεί να συνεχίζεται εις το διηνεκές, προσβάλλοντας το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που είναι η Ακρόπολη. «Δεν νοείται ισότητα στην παρανομία και συνεπώς, ακόμη και αν η Διοίκηση κακώς εφήρμοσε τον νόμο σε άλλες περιπτώσεις, δεν υποχρεούται η ίδια ούτε τα Δικαστήρια να τον εφαρμόσουν κακώς και στο μέλλον», υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Σε ότι αφορά στην ανέγερση του κτιρίου εννέα ορόφων, με τρία υπόγεια, δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα, στην ίδια περιοχή (Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση)  στην απόφαση των συμβούλων Επικρατείας βάρυναν και τα συμπεράσματα αυτοψίας μελών του ΚΑΣ, τόσο επί τόπου όσο και από τον Ιερό Βράχο, σύμφωνα με τα οποία το κτίριο υποβαθμίζει με το ύψος και τον όγκο του την Ακρόπολη, ενώ δεν εντάσσεται αρμονικά ούτε και στο περιβάλλον της περιοχής καθώς είναι υψηλότερο των υπόλοιπων κτιρίων.  Ωστόσο, η Ολομέλεια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης από το αρμόδιο δικαστήριο στην περίπτωση που συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης