Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε. Διακόπηκε στην καρδιά του καλοκαιριού, στην καρδιά των Κυκλάδων, στην… καρδιά του ελληνικού τουρισμού.

Επαγγελματίες, κάτοικοι και τουρίστες της Πάρου, της Αντιπάρου και της Νάξου έμειναν στο… σκοτάδι λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Τετάρτης λόγω διακοπής ρεύματος που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δρόμοι ερήμωσαν και τα μαγαζιά έκλεισαν, με τους πελάτες να αποχωρούν από εμπορικά κυρίως καταστήματα με άδεια χέρια, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται πλέον μέσω τραπεζικών καρτών.

Τελικά, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε, αυτό που δεν έγινε όμως ποτέ γνωστό είναι ο λόγος για τον οποίο τρία από τα πιο τουριστικά και πολυσύχναστα μέρη της Ελλάδας βυθίστηκαν στο σκοτάδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να απαντήσει το zougla.gr.

Όπως αποδείχθηκε ωστόσο, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δύσκολο γρίφο, που θέλει πολλή… προσπάθεια για να λυθεί.

Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι…

Αρχικά η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Έπειτα από μεγάλη αναμονή, καταφέραμε να συνομιλήσουμε με μία υπάλληλο, στην οποία περιγράψαμε το πρόβλημα ζητώντας απαντήσεις.

Η υπάλληλος ζήτησε ευγενικά να αναμείνουμε για λίγο στο ακουστικό μας, για να μας ενημερώσει λίγα λεπτά αργότερα πως για να μάθουμε τον λόγο της διακοπής θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το υποκατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ στην Πάρο.

Έτσι και έγινε. Καλέσαμε τον ΔΕΔΔΗΕ Πάρου και, ως είθισται, αναμείναμε για ώρα στο… ακουστικό μας. Τελικά, ύστερα από αρκετά λεπτά (!), ένας εργαζόμενος της εταιρείας απάντησε πως η ηλεκτροδότηση στο νησί διεκόπη λόγω τροχαίου ατυχήματος που σημειώθηκε σε έναν από τους περιφερειακούς δρόμους.

Ειδικότερα, ανέφερε πως αυτοκίνητο προσέκρουσε σε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρξει βλάβη στο δίκτυο και η ηλεκτροδότηση να διακοπεί.

Έγιναν, όμως, έτσι τα πράγματα; Η απάντηση είναι «Όχι», καθώς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, ναι μεν έγινε ένα τροχαίο ατύχημα, ωστόσο το περιστατικό τοποθετείται χρονικά (03.00 τα ξημερώματα) αρκετές ώρες μετά το μπλακ άουτ, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο η διακοπή της ηλεκτροδότησης να οφείλεται στο εν λόγω συμβάν.

Κάπως έτσι ο… Γολγοθάς του ρεπορτάζ συνεχίστηκε. Η δημοσιογραφική ομάδα της Ζούγκλας επικοινώνησε -ή μάλλον προσπάθησε να επικοινωνήσει- με το υποκατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ στη Νάξο. Εις μάτην. Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε ποτέ. Η αναμονή ήταν τεράστια και οι υπάλληλοι άφαντοι.

Μόνη διέξοδος σε αυτήν την αναζήτηση για… απαντήσεις η αστυνομία. Αστυνομικοί κύκλοι της Νάξου, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν πως πιθανόν η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί να προήλθε από πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κορώνου, στις ανεμογεννήτριες, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε κεντρικούς πυλώνες της ΔΕΗ.

Συγκρατώντας την πληροφορία αυτή, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με τον σταθμό της Πυροσβεστικής στο νησί.

Στελέχη της υπηρεσίας ανέφεραν πως πράγματι εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή της Κορώνου, προσθέτοντας όμως πως δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πως η συγκεκριμένη πυρκαγιά ήταν και ο λόγος για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Έπρεπε να φθάσει η Παρασκευή για να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε τελικά με το υποκατάστημα της ΔΕΔΔΗΕ στη Νάξο. Στην επικοινωνία, ο διευθυντής του υποκαταστήματος μας ενημέρωσε εν τέλει ότι πράγματι η διακοπή οφείλεται στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κορώνου.

Δηλαδή, έπρεπε να περάσουν 24 ώρες προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μάθουν τελικά τον λόγο για τον οποίο υπήρξε η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν στη θέση των δημοσιογράφων ήταν απλοί πολίτες οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν…

Συμπέρασμα: έπειτα από ένα 24ωρο τελικά έγινε γνωστό, μέσω του ρεπορτάζ, για ποιο λόγο τα νησιά Πάρος, Αντίπαρος και Νάξος έμειναν στο σκοτάδι. Ακόμα χειρότερα: οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδώσει ούτε μία επίσημη ανακοίνωση στην οποία να αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους σημειώθηκε η διακοπή.

Όπως φαίνεται, οι εν λόγω υπηρεσίες έχουν τελείως διαφορετικά αντανακλαστικά όταν κάποιος πολίτης δεν πληρώσει τον λογαριασμό του -σε αυτήν την περίπτωση κινούνται ταχύτατα και απειλούν με διακοπή και με κατασχέσεις-, κι άλλα όταν το δίκτυο το οποίο διαχειρίζονται παθαίνει βλάβη και καταρρέει.

Zougla newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης