Συνέχεια στη χαλάρωση των μέτρων και την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων δίνεται εκ νέου τις επόμενες ημέρες. 

Σειρά παίρνουν τώρα νηπιαγωγεία, σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, δικαστήρια, οργανωμένες παραλίες και εντός του επόμενου δεκαημέρου και ο τουρισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19 και μετά από απόφαση της κυβέρνησης, επαναλειτουργούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που ακολουθεί παρακάτω.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση για την εξειδίκευση των αποφάσεων.

Ποια δικαστήρια ανοίγουν από τις 10 Μαΐου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 προβλέπεται επιπλέον:

  • Η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Πολιτικών Εφετείων
  • Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων όλων των υποθέσεων του Ν. 2915/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4055/2012 
  • Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων ειδικών διαδικασιών και εφέσεων κατ’ ερήμην αποφάσεων 
  • Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας 

Αναφορικά με τα ποινικά δικαστήρια, θα εκδικάζονται:

  • τα κακουργήματα για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης)
  • τα πλημμελήματα για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023 
  • οι εφέσεις κατά αποφάσεων,  με κατηγορουμένους, οι οποίοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας
  • οι υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

Ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και φροντιστήρια

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από το άνοιγμα της εστίασης, που έγινε τη Δευτέρα 3 Μαΐου, σειρά έχει το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων στις 10 Μαΐου. Το υπουργείο καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).

Tην ίδια ώρα, «πράσινο φως» δόθηκε για την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες και για όσους δίνουν εξετάσεις σε ξένες γλώσσες. Ειδικότερα, τα φροντιστήρια για τις πανελλήνιες εξετάσεις και για όσους μαθητές δίνουν εξετάσεις σε ξένες γλώσσες θα ανοίξουν στις 10 Μαΐου, ώστε να προετοιμαστούν οι μαθητές.

Στον «πάγο» βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

Προς το παρόν, κλειστοί παραμένουν βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου.

Με βάση διευκρινίσεις του υπουργείου, οι βρεφονηπιακοί παραμένουν κλειστοί, επειδή, εκτός των επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας και διενέργεια self test), που εφαρμόζονται στις άλλες δομές που ανοίγουν (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών.

Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες.

Άνοιγμα τουρισμού και κατάργηση SMS

Σημειώνεται πως, το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου θα γίνει με την υποχρεωτική επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) έως και 72 ώρες πριν. Ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα σχεδιάζεται να καταργηθεί οριστικά και η αποστολή του SMS για τις μετακινήσεις.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει πλέον από τις 23:00 έως τις 05:00.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης