Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με επισκέφθηκαν πριν από περίπου δύο μήνες και μου ζήτησαν τα τιμολόγια πωλήσεων και αγορών του 2008. Μετά πήγαμε για φαγητό. Κατά τη διάρκεια του γεύματος κατάλαβα ότι κάτι προσπαθούσαν να μου πουν. Δεν άργησαν να μου αποκαλύψουν τις πραγματικές προθέσεις τους».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο έμπορος ζωοτροφών, κ. Θωμάς Μωραΐτης, μιλώντας στη zougla.gr, την πρώτη συνάντηση που είχε με τους δύο υπαλλήλους του ΣΔΟΕ Πατρών, οι οποίοι συνελήφθησαν το Σάββατο με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και της εκβίασης.

Πειστήριο της ενοχής τους αποτέλεσε ένας φάκελος που βρέθηκε στην κατοχή τους, ο οποίος περιείχε προσημειωμένα χαρτονομίσματα ύψους 15.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μου άφηναν υπονοούμενα»

Ο επιχειρηματίας Θωμάς Μωραΐτης διατηρεί μια μονάδα ζωοτροφών στη Βόνιτσα, ενώ υπήρξε και πρόεδρος της ομάδος Τηλυκράτης Λευκάδας.

Σε επικοινωνία με τη zougla.gr εξηγεί ότι η «περιπέτειά» του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, όταν τον επισκέφθηκαν δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ Πατρών και του ζήτησαν τα τιμολόγια πωλήσεων-αγορών του έτους 2008, καθώς και το βιβλίο εσόδων-εξόδων.

«Με επισκέφθηκαν πριν από δύο μήνες. Μου ζήτησαν τα τιμολόγια πωλήσεων και αγορών του έτους 2008, καθώς και το βιβλίο εσόδων-εξόδων. Πράγματι ήρθαν στην επιχείρηση και τους οδήγησα στο γραφείο του λογιστή, όπου τους παρέδωσα τα στοιχεία που ήθελαν» υποστηρίζει.

Μετά την παράδοση των στοιχείων, ο επιχειρηματίας και οι δύο ελεγκτές πήγαν για φαγητό, όπου άρχισαν, όπως λέει, να του αφήνουν «περίεργα» υπονοούμενα.

«Πήγαμε για φαγητό. Στο φαγητό κατάλαβα ότι κάτι θέλουν. Μου έλεγαν κάτι περίεργα πράγματα, όπως ότι έχουν έξοδα και άλλα τέτοια. Έκανα ότι δεν καταλαβαίνω, λέγοντάς τους ότι είναι δύσκολοι οι καιροί» σημειώνει.

Το τηλεφώνημα και η σύλληψη

Το γεύμα τελείωσε και οι δύο υπάλληλοι αποχώρησαν, προκειμένου να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους. Ο κ. Μωραΐτης υποστηρίζει ότι δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι το τηλέφωνό του να ξαναχτυπήσει και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής να ακούσει τη φωνή ενός εκ των συλληφθέντων.

«Ένας από αυτούς με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έλειπαν κάνα δυο στελέχη των βιβλίων από το 2008. Τα βρήκα και δώσαμε ραντεβού στην περιοχή Πελεκάνος Πατρών, ώστε να τους τα παραδώσω. Συναντηθήκαμε και τότε ένας από τους δύο μού είπε ότι θέλουν 15.000 ευρώ. Δέκα για αυτούς και πέντε για τον προϊστάμενό τους. Τους είπα ότι δεν τα έχω επάνω μου, ζητώντας τους να περιμένουν μέχρι να τα μαζέψω» αναφέρει.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη των δύο υπαλλήλων ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη. Ένας εξ αυτών τηλεφώνησε στον επιχειρηματία και τον ενημέρωσε ότι την Παρασκευή θα μεταβούν στη Βόνιτσα, προκειμένου να τους παραδώσει τα χρήματα.

«Επικοινώνησαν μαζί μου την Παρασκευή και μου λένε είμαστε στον δρόμο. Τους λέω είμαι στην καφετέρια Κάρμα και μου λένε ερχόμαστε από εκεί. Πήγαμε και καθίσαμε σε ένα απόμερο τραπέζι. Έβγαλα τον φάκελο και τους τον έδωσα. Τον άνοιξαν, είδαν τα χρήματα και τον έβαλαν ανάμεσα στα χαρτιά τους. Όταν βγήκαν από την καφετέρια, τους περίμεναν οι άνδρες της Ασφάλειας και τους συνέλαβαν» καταλήγει.

«Μας την έστησε»

Μια εντελώς διαφορετική εκδοχή δίνουν από τη μεριά τους οι δύο ελεγκτές, μιλώντας μέσω του συνηγόρου τους, κ. Παρασκευά Όλυμπου, στη zougla.gr.

Υποστηρίζουν ότι είναι «θύματα» του επιχειρηματία και ότι τους παγίδευσε, προκειμένου να κρύψει τα ανομήματά του πίσω από τη φορολογική ασυλία που θα του εξασφάλιζε η καταγγελία του (σ.σ.: σύμφωνα με τον νέο νόμο, αν καταγγείλεις στελέχη της φορολογικής διοίκησης, αποκτάς φορολογική ασυλία).

«Είμαστε θύματα της σκευωρίας που έστησε. Το έκανε διότι βαρύνεται με πληθώρα εικονικών τιμολογίων περίπου 3,8 εκατομμυρίων ευρώ και βρισκόταν υπό έλεγχο. Έχουν γίνει κατασχέσεις βιβλίων, ενώ ελέγχονται επιχειρήσεις που ήταν συγκοινωνούντα δοχεία με τις δικές του. Γι’ αυτό αποφάσισε να πράξει έτσι» διατείνονται.

«Έβαλε τα χρήματα ανάμεσα στα χαρτιά μας»

Αναφερόμενοι στο μοιραίο ραντεβού, το οποίο έμελλε να αλλάξει τελείως τη ζωή τους, οι δύο ελεγκτές υποστηρίζουν πως, όταν συναντήθηκαν με τον κ. Μωραΐτη, εκείνος τους απέσπασε την προσοχή και έβαλε τον φάκελο με τα χρήματα ανάμεσα στα χαρτιά τους, χωρίς αυτοί να το αντιληφθούν.

«Κατήγγειλε πως δήθεν του ζητήσαμε χρήματα και προσημείωσε 15.000 ευρώ. Συναντηθήκαμε, μας απέσπασε την προσοχή και τα έχωσε στα χαρτιά μας, χωρίς να το αντιληφθούμε» ισχυρίζονται.

Επιπλέον, τονίζουν ότι η καταγγελία του επιχειρηματία ότι του ζήτησαν χρήματα, προκειμένου να του «κλείσουν» τις φορολογικές του υποθέσεις, είναι ανυπόστατη, καθώς αυτό δεν γίνεται, αφού υπάρχουν δύο εισαγγελικές παραγγελίες.

«Το ΣΔΟΕ έχει προβεί σε κατάσχεση φορολογικών του στοιχείων. Ο ισχυρισμός του ότι του ζητήσαμε χρήματα για να κλείσουμε την υπόθεση δεν στέκει, γιατί δεν μπορεί να κλείσει, αφού υπάρχουν δύο εισαγγελικές παραγγελίες. Πρόκειται για μια σκαστή υπόθεση στησίματος που υποτιμά τη νοημοσύνη μας» επισημαίνουν μέσω του συνηγόρου τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης