Μετά την Pfizer, και δεύτερη φαρμακευτική εταιρεία, η Moderna, ανακοίνωσε ότι και το δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι πολύ αποτελεσματικό.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανέφερε πως το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού είναι 94,5% αποτελεσματικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ίδια την εταιρεία, το εμβόλιο της Moderna είναι το δεύτερο στον κόσμο με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα μετά από εκείνο της Pfizer, που ανέφερε 90% αποτελεσματικότητα νωρίτερα μέσα στον μήνα. 

Ο δρ Stephen Hoge, πρόεδρος της Moderna, καλωσόρισε το «πραγματικά σημαντικό ορόσημο», αλλά είπε ότι το να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα από δύο διαφορετικές εταιρείες είναι αυτό που είναι πιο καθησυχαστικό. «Αυτό πρέπει να μας δώσει σε όλους ελπίδα ότι στην πραγματικότητα ένα εμβόλιο θα είναι σε θέση να σταματήσει αυτή την πανδημία κα να μας επαναφέρει στη ζωή μας» δήλωσε ο Hoge στο The Associated Press. «Δεν θα είναι μόνο η Moderna που θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Θα χρειαστούν πολλά εμβόλια» για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης, πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είπε ο ίδιος ο επικεφαλής των επιδημιολόγων στις ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ενδιάμεση ανάλυση, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και βασίστηκε σε δεδομένα από 95 ασθενείς με επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid, διαπίστωσε ότι το υποψήφιο εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5%.

Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, για έγκριση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες. Στην ανάλυση, 90 από τους ασθενείς έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo) και οι υπόλοιποι πέντε το εμβόλιο.

Τα αποτελέσματα είναι τα τελευταία ενθαρρυντικά νέα που προκύπτουν από την πρωτοποριακή προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του Covid-19 και ακολουθούν παρόμοια ανάλυση με εκείνη των Pfizer και BioNTech, η οποία δηλώνει ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό σε βαθμό 90% στην πρόληψη της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Το εμβόλιο της Moderna, το οποίο δοκιμάζεται σε περισσότερους από 30.000 εθελοντές, δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο εκτός των ΗΠΑ μέχρι το επόμενο έτος. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα έχει 20 εκατομμύρια δόσεις έτοιμες να αποσταλούν στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του 2020 και ελπίζει να κατασκευάσει 500 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο δόσεις για να σταλούν παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο.

Εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν τόσο εντυπωσιακά όσο συνεχίζεται η δοκιμή, το εμβόλιο της Moderna θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του εμβολίου της Pfizer.

Ενώ το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί υπερβολική ψύξη μεταξύ -70C και -80C από τις εγκαταστάσεις της παραγωγής έως τον ασθενή, η Moderna είπε ότι έχει βελτιώσει τη διάρκεια ζωής και τη σταθερότητα του δικού της εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης από 20C έως 80C για 30 ημέρες. Μπορεί επίσης να αποθηκευτεί για έξι μήνες στους -200C για αποστολή και μακροχρόνια αποθήκευση, είπε η εταιρεία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian, The Associated Press

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης