Μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα που πιθανότατα διακινήθηκαν μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο αναζητά η Δικαιοσύνη. Οι ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και Γιώργος Σταυρόπουλος στρέφουν την προσοχή τους πλέον στη διερεύνηση των παράνομων αμοιβών που τυχόν διακινήθηκαν για την υπόθεση των υποβρυχίων και στην μετά Τσοχατζόπουλο εποχή.

Καλώντας σε απολογία πρόσωπα που φέρονται να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ροή του μαύρου πολιτικού χρήματος αλλά και με επαφές που προγραμματίζουν οι ίδιοι με συναδέλφους τους από χώρες όπου φαίνονται να εντοπίζονται ύποπτοι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι ανακριτές επιδιώκουν να φτάσουν στην άκρη του νήματος για την υπόθεση των υποβρυχίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, σε απολογία καλούνται εντός της επόμενης βδομάδας, δύο πρόσωπα, από εταιρίες των οποίων, σύμφωνα με τη Γερμανική Δικαιοσύνη πέρασαν μίζες για έλληνες αξιωματούχους. Πρόκειται για τους Αλεξανδρο Αβατάγγελο και Ιω. Ματαντό, προς τους οποίους έχουν αποστείλει ήδη κλήσεις προς απολογία καθώς και οι δύο φέρονται ως πρόσωπα κλειδιά στη διερευνόμενη υπόθεση. Και οι δύο που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος έχουν κληθεί να προσέλθουν ενώπιον των ανακριτών καθώς διαμένουν στο εξωτερικό. Οι ανακριτές προσβλέπουν πώς με αυτές τις απολογίες θα συλλέξουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν για το επόμενο βήμα.

Το δεύτερο βήμα για τους ανακριτές είναι το άνοιγμα ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών σε τέσσερις χώρες που έχουν ήδη εντοπιστεί και συγκεκριμένα σε Ελβετία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Μεγάλη Βρετανία. Γι’ αυτό το λόγο οι δυο ανακριτές, που έχουν υποβάλλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε αυτές τις χώρες, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Νοέμβριο να έχουν συναντήσεις με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, των τεσσάρων χωρών, όπου έχουν εντοπιστεί ύποπτοι λογαριασμοί και έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμά τους. Οι δύο ανακριτές σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν επαφές με ομολόγους τους από Ελβετία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να συλλέξουν επί τόπου κρίσιμες πληροφορίες για εκατομμύρια ευρώ που διακινήθηκαν ως μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα και έως σήμερα δεν έχουν αποκαλυφθεί. Σημαντική θεωρείται η συμβολή για τις επαφές αυτές του εισαγγελέα Νικ. Ορνεράκη που εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Χάγη.

Παράλληλα οι ανακριτές ανοίγουν πλέον τον φάκελο για τις δύο συμβάσεις των υποβρυχίων, Αρχιμήδης και Ποσειδών και σύντομα αναμένεται να καλέσουν σε απολογία πολλούς από τους συνολικά 29 εμπλεκόμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι ενώ η υπόθεση των υποβρυχίων ανοίγει για τα μη πολιτικά πρόσωπα, ο φάκελος για τους ρώσικους πυραύλους αναμένεται να κλείσει σύντομα προκειμένου να προσδιοριστεί το συντομότερο η δίκη πριν εκπνεύσουν τα όρια προσωρινής κράτησης για τον Κύπριο πρώην υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη και το γιο του Μιχάλη, ενώ ένα κομμάτι των ανακρίσεων που αφορά άλλα πρόσωπα θα παραμείνει ανοικτό.

Το πρωί πάντως πέρασε εκ νέου την πόρτα του ανακριτικού γραφείου ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, προκειμένου να απολογηθεί για παθητική δωροδοκία που σχετίζεται με την σύναψη των TΟR- M1, αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Σμπώκος αρνήθηκε την κατηγορία, ωστόσο δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα και κρίθηκε προφυλακιστέος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης