«’Ανοιξε ένας δημόσιος διάλογος χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι αρνητικό για τη ρύθμιση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας », τόνισε απόψε στην ΕΡΤ1 ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, σχετικά με την καταρχήν συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για εποχές του παρελθόντος, όταν προηγούνταν του διαλόγου ένα σκάνδαλο.

Επεσήμανε ότι ένα στοιχείο στην ταυτότητα του Έλληνα είναι η σχέση του με την Εκκλησία, αλλά και την ανάγκη να διευκρινιστεί και να διευθετηθεί το κομμάτι των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας «και τότε μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό βήμα μέσα από τον διάλογο, ο οποίος να οριοθετήσει τις σχέσεις».
Σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία, δήλωσε ότι είναι μύθος όσα λέγονται για αμύθητη περιουσία της Εκκλησίας και ότι η Εκκλησία δεν πληρώνει φόρους, αλλά και ότι «είναι ευκαιρία να το αποσαφηνίσουμε». Είναι δύσκολη η διαδικασία καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας, τόνισε επ’ αυτού, ενώ επεσήμανε ότι «θέλουμε η αξιοποίηση να γίνει προς όφελος του λαού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Ιεραρχία με κάθε λεπτομέρεια για την καταρχήν συμφωνία, όπως έκανε από το 2010 έως σήμερα για κάθε κίνησή του», υπογράμμισε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και διαβεβαίωσε ότι ο «μακαριώτατος δεν θα προχωρήσει κάτι μονομερώς».

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας Κ.Γαβρόγλου ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει ένα πλέγμα προτάσεων του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου που πρέπει να συζητηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Αυτό γίνεται με μια συζήτηση που ακολουθεί η οποία είναι πράγματι σε έντονο τρόπο» . Εκτίμησε πως και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις προτάσεις και άρχισαν μια συζήτηση με την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως ο ίδιος αρχίζει ένα κύκλο επαφών με τους ιεράρχες ενώ τόνισε πως με εντολή του πρωθυπουργού συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη το οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία . Η κοινωνία μας είναι έτοιμη για αυτό το βήμα, ανέφερε, έκανε λόγο για ιστορικό γεγονός και τόνισε πως ο πρωθυπουργός έκανε αυτό το ιστορικό βήμα να ανοίξει το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης