Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, για την έντονη δυσοσμία που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δυτική πλευρά της πόλης, ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα έρευνα, για να βρεθούν οι υπεύθυνοι που μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Ο κ. Σούλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», χαρακτήρισε την περιοχή «θάλαμο αερίων», προσθέτοντας πως «το πρόβλημα εμείς το ζούμε, το συζητάμε καθημερινά. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Δεν πάει άλλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μόνο όπλο που έχουμε είναι να μαζέψουμε χιλιάδες υπογραφές και να απευθυνθούμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πολύ αυστηρή σε τέτοιου είδους θέματα. Ακόμη ζητάμε από το αρμόδιο υπουργείο τη μόνιμη εγκατάσταση κλιμακίου επιθεωρητών Βορείου Ελλάδος στον δήμο μας. Να διαθέσουμε γραφεία, να τα εξοπλίσουμε, να πληρώσουμε τα έξοδα λειτουργίας, ώστε οι επιθεωρητές να διαπιστώνουν άμεσα το πρόβλημα. Το πρόβλημα στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών είπε πως τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει βιβλίο υπογραφών τόσο στο δημαρχείο Ευόσμου όσο και στο δημαρχείο Κορδελιού, για να προσέρχονται οι κάτοικοι, ενώ στη συνέχεια ο δήμος θα απευθυνθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

Όπως τονίζει ο κ. Σούλας, «η λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος ξεπερνάει τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της οποιασδήποτε δημοτικής αρχής» και προσθέτει πως «την αποκλειστική αρμοδιότητα έχουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Β. Πατουλίδου: Στο άμεσο μέλλον θα προβεί σε ανακοινώσεις ο περιφερειάρχης

«Είμαστε σε ένα -θα τολμούσα να πω, βάσει των πρώτων τουλάχιστον αποτελεσμάτων- πολύ καλό επίπεδο, έτσι ώστε στο άμεσο, κοντινό μέλλον να προβεί σε ανακοινώσεις ο περιφερειάρχης» δήλωσε από τη μεριά της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ξεκινήσει «εδώ και 2,5-3 χρόνια την προσπάθεια ταυτοποίησης της όποιας μυρωδιάς στον Εύοσμο – Κορδελιό και με το “Πράσινο Ταμείο” και με το Χημικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την κα Σαμαρά, και με την (αρμόδια) διεύθυνση της Περιφέρειας, όπου έχουμε ειδικούς επιστήμονες και με τη βοήθεια των Ελληνικών Πετρελαίων».

Σχετικά με την εικόνα που έχει η ίδια μέχρι στιγμής, επεσήμανε: «Εκείνο που ήταν η μεγάλη αγωνία και που ήθελα οπωσδήποτε συγκεκριμένη απάντηση είναι κατά πόσο αυτή η οσμή – που ναι, όχι απλά δεν είναι ευχάριστη, αλλά είναι δυσάρεστη – είναι επικίνδυνη. Μέχρι στιγμής εκείνο που εγώ τουλάχιστον εισέπραξα ως απάντηση είναι ότι δεν έχει επικινδυνότητα στην υγεία».

Για τις αναφορές του δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου στο περιστατικό έντονης δυσοσμίας την περασμένη εβδομάδα η κα Πατουλίδου σημείωσε ότι έχει ενημερωθεί, αφού, όπως τόνισε, η Περιφέρεια παρακολουθεί διαρκώς τα δεδομένα και αυτά «είναι πλέον καταγεγραμμένα, όπως επίσης ακόμη και οι ώρες, οι στιγμές της έξαρσης της μυρωδιάς».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης